Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия е нападателят, а жертвата е Украйна". НАТО и ЕС демонстрираха единство в подкрепата си


външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.
външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава, каза Столтенберг. Той добави, че Путин е мислел, че "може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение", но е подценил "решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство."

Всичко предсказва краха на руската империя. Януш Бугайски пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:46 0:00

Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир, каза Столтенберг и направи препратка към речта на Путин от днес в която той заяви, че се подготвя за продължаване на войната. "Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна", призова Столтенберг.

Главният секретар на НАТО изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия. Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него. В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването, отбеляза Столтенберг. С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения, добави той.

Борел добави, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие. Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, каза още той. Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието, добави Борел.

Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно, заяви Кулеба. Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба. Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, каза още украинският външен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG