Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз трябва да осигури още боеприпаси на Украйна, каза фон дер Лайен


Урсула фон дер Лайен изнесе речта си на Мюнхенската конференция по сигурността в събота.
Урсула фон дер Лайен изнесе речта си на Мюнхенската конференция по сигурността в събота.

Общият интерес на Европейския съюз е Украйна да получи повече боеприпаси и той трябва да надделее над индивидуалните национални интереси за общи европейски програми за обществени поръчки в областта на отбраната. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Монхенската конференция по сигурността.

Брюксел спешно проучва начини страните-членки да се обединят, за да купят необходимите боеприпаси, от които „отчаяно“ се нуждае Киев. Според информацията на украинската армия тя изразходва до 10 000 снаряда дневно и се нуждае от повече доставки максимално бързо, за да може да продължи да се отбранява срещу руските нападения.

„Както винаги в тази жестока война, която Русия отприщи срещу Украйна, виждаме, че можем да преместим планини под натиск, следователно и в този случай “, каза тя пред медиите в събота.

"Това не са нормални времена, това са извънредни времена. И затова трябва да разгледаме и извънредни мерки или процедури", добави тя.

В миналото при взимане на съвместни решения в Европейския съюз акцентът върху националните интереси често възпрепятства по-тясното сътрудничество в областта на отбраната между европейските държави, пише Ройтерс. Така се забавят ключови програми за обществени поръчки.

В речта си на конференцията фон дер Лайен предложи ЕС да обедини усилията си с отбранителната индустрия на блока, за да ускори и разшири производството на боеприпаси, които са крайно необходими на бойното поле в Украйна.

Тя предложи ЕС да направи това, което направи по време на пандемията, за да се подготви за широкомащабно производство на ваксини срещу COVID-19.

„Можем да помислим например за предварителни споразумения за покупка, които дават възможност на отбранителната индустрия да инвестира в производствени линии сега, за да може производството да бъде по-бързо и да се увеличи количеството, което може да се достави“, каза тя.

Фон дер Лайен подчерта, че блокът не може да чака месеци или години, за да попълни собствените си военни запаси или за да изпрати боеприпаси като 155-милиметрови артилерийски снаряди в Украйна.

"Путин ще остане в историята на Русия като един от най-кървавите владетели"
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят идеята за съвместна доставка на 155-милиметрови снаряди на среща в Брюксел в понеделник. Именно те са крайно необходими на Киев по тяхна информация.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по-рано тази седмица, че Украйна използва артилерийски снаряди по-бързо, отколкото нейните съюзници могат да ги произвеждат в момента.

Основната тема на Мюнхенската конференция по сигурността тази година е усложнената среда на сигурност в резултат на войната в Украйна. Форумът събира на едно място държавни глави, лидери на правителства и външни министри от Европейския съюз и ключовите партньори на блока като САЩ.

Конференцията беше открита с реч на президента на Украйна Володомир Зеленски, която беше излъчена по видеовръзка. В нея Зеленски призова западните съюзници да ускорят изпращането на оръжия, като ги предупреди, че колебанията и забавянията застрашават и тяхната сигурност.

Веднага след него към участниците се обърна и канцлерът на Германия Олаф Шолц. Той призова западните съюзници да изпратят всички налични танкове на Киев "сега".

След Олаф Шолц пред участниците в Мюнхенската конференция говори и президентът на Франция Еманюел Макрон. Също като Шолц, той призова западните държави да увеличат военната си помощ си за Украйна, за да ѝ помогнат да организира контранастъпление срещу Москва.

Българският президент Румен Радев също е на конференцията в Мюнхен. Пред журналисти в петък той каза, че войната в Украйна трябва бъде разрешена "основно чрез дипломатически средства".

Няколко дни по-късно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза пред Европейския парламент, че е "наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро". Той подчерта, че ако това стане, "няма да настъпи мир, а Русия ще победи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG