Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция започва процедура по ратификация на членството на Финландия в НАТО 


Реджеп Тайип Ердоган и финландският му колега Саули Нинистьо, който е на посещение в Турция.
Реджеп Тайип Ердоган и финландският му колега Саули Нинистьо, който е на посещение в Турция.

Турция ще започне процеса по ратификация на членството на Финландия в НАТО, каза в петък турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Той изрази надежда, че цялата процедура ще бъде завършена до изборите през май.

"Това със сигурност е много важно за цяла Финландия", каза финландският президент Саули Нинистьо след среща с турския си колега.

В началото на март финландският парламент подкрепи с огромно мнозинство кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, Финландия подаде молба за присъединяване към НАТО. Същото направи и Швеция. 30-те страни членки на Алианса подписаха протоколите за приемане на двете страни през миналия юли.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия и досега разчиташе единствено на собствените си въоръжени сили за защита.

Новите членове на НАТО трябва да бъдат одобрени от всички страни в Алианса. Хелзинки и Стокхолм все още не са получили съгласието на Турция и Унгария.

Засега кандидатурата на Швеция остава блокирана от Турция, която я обвинява, че укрива хора, които Анкара смята за членове на терористични групи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG