Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Филмът може да се превърне в сериал". Иван Гешев отговаря на министъра на вътрешните работи


Иван Гешев
Иван Гешев

Филмът може да се превърне в сериал. С тези думи на главния прокурор Иван Гешев продължи размяната на реплики между него и служебния минстър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Причина за задочната размяна на реплики е оповестената от прокуратурата предполагаема схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Това каза в четвъртък самият Гешев по време на пресконференция с ръководителя на националното следствие Борислав Сарафов, говорителката Сийка Милева и градската прокурорка на София Илиана Кирилова.

Участниците в пресконференцията показаха пред медиите писма и записи от флашки, открити в рамките на разследване за пране на пари и данъчни престъпления. В тях бяха споменати имена, инициали и прякор - „човека с прякор Къро“, „Цецо от Белград“, „Бобока“, „Кирчо и Асенчо“, „Черепа“, „Кокорчо“, Владислав Горанов, както и разследващият сайт BIRD.

„Не съм участник в този филм или сериал. Не знам как да го нарека. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато се извършиха действия и беше поискано съдействието на полицията”, каза вътрешният министър в петък пред Нова телевизия.

Гешев отговори пред BGNES. „Не може да е филм и да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняваното на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Аз не мога да възприема това като филм. Като мога да го уверя, ако използвам неговата стилистика - наистина може да стане сериал", каза главният прокурор. Той добави, че колегите му са представиха една малка част от записите, "най-интересната, но съм сигурен, че има и доста по-интересни части”.

Криминалното минало, а не евентуална опасност от атака и репресии, заплашва магистратите, които се оплакаха преди дни на брифинг на прокуратурата. Това каза по-късно в събота Демерджиев по Дарик радио. Според него брифингът на прокуратурата, който се състоя в разгара на предизборната кампания, представлява политическо говорене, а не говорене на магистрати.

Прокуратурата многократно е пречила на изнасянето на информация от страна на МВР, но информацията, която самата прокуратура изнася публично най често е хаотична и няма последващи действия и резултати, каза още Демержиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG