Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията, но не го подписаха


Жозеп Борел в Охрид
Жозеп Борел в Охрид

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че е постигнато споразумение за прилагане на подкрепеното от ЕС споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. То обаче не беше подписано.

Косово и Сърбия бяха в състояние на война през 1998-1999 г. През 2008 г. Косово обяви независимост, която Белград все още не признава.

Късно вечерта на 18 март завърши срещата на Борел със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, която се проведе в Охрид. Преговорите продължиха около 12 часа, Борел каза, че изпълнението на ангажиментите от двете страни е предварително условие за интеграцията им в ЕС.

"Това, което страните приеха: споразумението и неговото изпълнение чрез анекса, ще станат неразделна част от техните пътища към Европейския съюз", каза Борел.

Вучич потвърди, че е постигнато споразумение за прилагането на подкрепения от ЕС текст, като добави, че той и Курти са имали "приличен разговор" въпреки многото разногласия.

"На Косово му липсваше гъвкавост по отношение на същността (на споразумението), докато Сърбия предварително заяви принципа си да не подписва, въпреки че е готова да изпълнява", каза Борел. Той добави, че и двете страни ще извлекат значителна полза от това споразумение, защото диалогът не е само заради Косово и Сърбия. "Става дума за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион", каза Борел.

Той отбеляза, че Косово се е съгласило незабавно да започне да прилага стъпки за засилване на самоуправлението на общините със сръбско мнозинство в Косово.

"Косово се съгласи да започне незабавно - и когато казвам незабавно, имам предвид незабавно - преговори с улеснения от Европейския съюз диалог за установяване на специфична договореност и гаранции за осигуряване на подходящо ниво на самоуправление за сръбските общини в Косово", каза той

В навечерието на срещата напрежението беше голямо, тъй като в Украйна има война, а нарастват и опасенията, че Русия, традиционен съюзник на Белград, може да се опита да предизвика повече нестабилност на нестабилните Балкани.

Вучич и Курти първо проведоха отделни срещи с Борел, преди да започнат тристранна среща, която приключи късно вечерта.

Косово е бивша сръбска провинция с преобладаващо етническо албанско население. Въпреки че Косово обяви независимост през 2008 г., Сърбия все още претендира за него като за своя територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG