Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нито де факто, нито де юре". Вучич изключи всякаква възможност за признаване на Косово


Президентът на Сърбия Александър Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сръбският президент изключи всякаква възможност да признае независимостта на Косово.

В събота Александър Вучич каза, че не може да има "нито фактическо, нито де юре" признаване на Косово под негово ръководство и че той "няма да бъде този, който ще подпише" независимостта на бившата сръбска провинция с мнозинство от етнически албанци.

Изявлението му идва на фона на привиден дипломатически напредък в преговорите между двете държави, след като на 27 февруари Вучич и косовският премиер Албин Курти обявиха в Брюксел готовността си да продължат изпълнението на пътна карта за нормализиране на отношенията, известна като "френско-германския план".

Косово, което има преобладаващо етническо албанско население, се отдели от Сърбия след война през 1998-1999 г. Страната обяви независимост през 2008 г., но Белград не я призна и оттогава насърчава 120 000 етнически сърби в Косово да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

„Няма да бъда този, който ще подпише независимостта на Косово“, каза Вучич на 11 март, цитиран от местната информационна агенция Бета, добавяйки, че „ще го е срам да заобиколи Сърбия“.

„Ние няма да признаем нито де факто, нито де юре независимостта на Косово, но искаме мир с албанците, искаме достойни отношения“, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG