Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Готови на повече". Крайнодесни демонстранти опитаха да щурмуват президентството в Белград


Руско знаме беше разпънато на крайнодесния протест в Белград срещу правителствените рафтове в Косово на 15 февруари.
Руско знаме беше разпънато на крайнодесния протест в Белград срещу правителствените рафтове в Косово на 15 февруари.

Белградската полиция блокира крайнодесни демонстранти, които опитаха да щурмуват сградата на президентството в сряда вечерта. По-късно в четвъртък вътрешното министерство на Сърбия съобщи, че трима души са арестувани за призиви за "насилствено сваляне на правителството и президента".

По повод националния празник на страната - Деня на държавността, около 1000 протестиращи се събраха в сряда вечерта на шествие против продължаващия диалог за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, съобщи Ройтерс.

Част от демонстрантите свалиха оградите около сградата и се насочиха към главния ѝ вход, за да изразят исканията си. Някои протестиращи хвърляха яйца по фасадата на президентството.

Организатор на демонстрацията е крайнодясната антиимигрантска група „Народен патрул“. В сряда нейният лидер Дамян Кнежевич каза пред събралите се, че никой в управляващата Сръбска прогресивна партия не може да се нарече истински сърбин.

„Правителството се страхува от бунтове. Кълна ви се, ние сме готови на повече от това“, допълни националистическият лидер.

Демонстрантите скандираха „Сърбия! Русия!“ и носеха със себе си знаци на руската наемна армия „Вагнер“, както и символа Z - един от знаците върху военната техника на Русия, изпратена в Украйна.

Част от протестиращите отправиха обидни послания към сръбския президент Александър Вучич, който се опитва да балансира между амбициите на Сърбия за присъединяване към ЕС и традиционните връзки на страната с Русия.

След протеста Вучич се срещна със силите за сигурност и подчерта, че Сърбия няма да допусне „бандити и екстремисти с каквато и да е помощ отвън - от Запад или от Изток - да застрашават конституционния ред“ на страната.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г. Страната обяви независимост през 2008 г., но Белград никога не я призна и насърчава 120 000 етнически сърби в Косово да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

Русия, традиционен съюзник на Сърбия, подкрепя Белград в усилията му да блокира членството на Косово в международни организации, което се подкрепя от САЩ и повечето страни от Европейския съюз.

Крайнодесните настроения в Сърбия

Организаторите на протеста настояха властите да се оттеглят от преговорите за нормализация на отношенията с Косово.

Кнежевич каза, че участниците в демонстрацията „предпочитат руското предложение“ за Косово вместо френско-германското, което в момента се ползва като план за провеждане на преговорите.

Няколко часа преди събитието Министерството на вътрешните работи в Сърбия съобщи за задържането на двама души заради притежание на оръжия и боеприпаси. В Телеграм „Народен патрул“ потвърди, че арестуваните са поддръжници на организацията, които са отивали към протеста.

„Народен патрул“ е известна с антиимигрантските си акции и събития в подкрепа на Русия в Белград още от началото на руската инвазия в Украйна преди година. Тогава групировката организира шествие в подкрепа на страната агресор.

През ноември 2022 г. лидерът на организацията Кнежевич посети центъра „Вагнер“ в Русия. „Народен патрул“ стои и зад един от големите графити в Белград, почитащ „Вагнер“.

Отношенията Белград-Москва

Въпреки статута си на кандидат-членка на Европейския съюз, Сърбия отказва да наложи санкции срещу Русия. Макар че властите в Белград многократно са осъждали инвазията на Русия в Украйна, те продължават да поддържат добри двустранни отношения с Москва.

За разлика от останалите европейски страни, Сърбия още осъществява редовни полети от и до руската столица, а сръбските градове се пълнят с руснаци, облагодетелствани от безвизов режим на пътуване.

Освен че има културна и историческа връзка с Русия, Белград е също така енергийно зависим от Кремъл. Значително е и руското влияние върху сръбските медии, които често предават пропагандата на Москва за продължаващата война.

Все пак през януари Белград изостри тона си спрямо Кремъл, когато сръбският президент Вучич зае две последователни позиции против интересите на Русия. Той заяви, че няма да признае анексирания украински полуостров Крим и окупираните територии в Донбас за руска територия, а след това реагира и срещу опитите на Москва да вербува сръбски граждани да воюват в Украйна като част от групировката „Вагнер“.

Русия обаче продължава да печели сръбските симпатии и по друга линия - тя подкрепя позицията на Белград спрямо Косово, за разлика от САЩ и ЕС. Москва, също като сръбските власти, не признава суверенитета на страната, обявила независимост през 2008 г.

Напрежението с Косово

От няколко месеца насам дипломатически представители на САЩ и ЕС оказват натиск върху Белград и Прищина да одобрят план за нормализация на отношенията помежду си. Този план ще спре практиката на Сърбия да лобира срещу присъединяването на Косово към международни организации, включително ООН.

Косово има преобладаващо албанско население, но в историята на Сърбия се възприема като люлката на сръбската нация. В рамките на Югославия Косово има статут на автономна провинция. Страната успява да се отдели от Сърбия след войната през 1998-99 г. и обявява едностранна независимост от Белград през 2008 г.

Към момента 119 държави в света признават независимостта на Косово, включително САЩ и повечето страни от ЕС. Сърбия и Русия обаче не я признават и насърчават етническите сърби в региона да се противопоставят на косоварските власти.

Една от ключовите точки в преговорите между Белград и Прищина сега е създаването на асоциация на общините в Косово, в които има сръбско мнозинство. ЕС вече изрази готовност да помогне на Белград и Прищина да стигнат до консенсус при формирането на такава асоциация.

Говорителят на ЕС Петер Стано каза, че диалогът между Косово и Сърбия е единствената платформа, на която могат да се обсъждат идеите и предложенията за асоциацията.

Този диалог обаче беше разклатен през декември миналата година, когато ескалира напрежението в Северно Косово, близо до границата със Сърбия. След ареста на бивш полицай етнически сърбин, в северната част на Косово се стигна до блокади на пътищата и престрелки между местните сърби и полицията.

В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза в поздрав по случай националния празник на Сърбия, че косоварските и сръбските лидери трябва да направят някои „трудни компромиси“, за да разрешат наболелите проблеми помежду си.

По думите на Блинкен, нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово ще донесе сигурност и просперитет на Сърбия и всички граждани на Западните Балкани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG