Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки загинаха, a стотици са ранени при земетресение в Еквадор и Перу


Последиците от земетресението на еквадорския остров Пуна.
Последиците от земетресението на еквадорския остров Пуна.

Най-малко 15 души са загинали при земетресение в Еквадор и съседно Перу, съобщиха международните агенции. Трусът е бил с магнитуд 6,8.

Според американския геофизичен институт земетресението е засегнало крайбрежния район Гуаяс в Еквадор. Епицентърът му е бил на около 80 км южно от втория по големина град в Еквадор - Гуаякил. Трусът е станал на дълбочина от 66 км.

В Еквадор са загинали 14 души, а близо 400 са били ранени, съобщи еквадорският Секретариат за управление на риска. Най-много са жертвите в провинция Ел Оро, но има загинали и в провинция Асуай в Андите, съобщава еквадорският вестник "Комерсио".

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо призова за спокойствие. Той посети двете най-тежко пострадали провинции.

Еквадор и Перу се намират в района на Тихоокеанския огнен пръстен, в който има висока сеизмична активност, както и около 128 действащи вулкана, припомня ДПА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG