Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заповедта за арест на Путин ще има "чудовищни последици" за международното право, каза Медведев


Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев

Решението на Международния наказателен съд (МНС) в Хага да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин ще има „чудовищни последици“ за международното право, твърди зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

В петък съдът в Хага съобщи, че е издал заповед за ареста на Путин, който е заподозрян във военно престъпление, свързано с “незаконно депортиране” на местното население от окупираните от Русия украински региони, както и за “незаконно прехвърляне” на украински деца на руска територия.

"Последиците за международното право ще са чудовищни. Защото това е крах на основите, на принципите на правото. [...] Сега никой няма да търси никакви международни органи, всички ще се договарят помежду си“, написа руският политик в Телеграм.

По-рано в неделя сръбският президент Александър Вучич също критикува международната заповед, като каза, че според него тя ще удължи войната в Украйна.

Москва не признава Международния наказателен съд в Хага и вече заяви, че неговите решения нямат никакво правно значение за Руската федерация.

В петък МНС издаде заповеди за ареста на Путин и Мария Лвова-Белова, омбудсман по правата на децата, за която се твърди, че ръководи извеждането на украински деца в Русия. Тя и Путин са заподозрени, че “са извършили деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други”.

Москва многократно е отричала обвиненията за военни престъпления в Украйна въпреки нарастващите доказателства за убийства на цивилни, изнасилвания и извеждане на деца от страната.

В петък съдът в Хага каза в свое изявление, че публикуването на информацията за издаването на заповедите може да допринесе за “предотвратяване на по-нататъшно извършване на престъпления”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG