Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясен повратен момент". Банковият гигант Ю Би Ес купува Креди сюис


Сгради на Ю Би ЕС и Креди Сюис в Цюрих

Банковият гигант Ю Би Ес (UBS) купува конкурентната Креди сюис за близо 3,25 млрд. долара, съобщиха международните агенции в неделя вечерта.

Сделката е организирана от регулаторните органи в Швейцария в опит да се избегнат нови сътресения на пазара в световната банкова система след фалита на 16-ата по големина в САЩ Силикън Вали Банк и на по-малката Сигничър Банк по-рано през март. Креди сюис е сред 30-те финансови институции, известни като системно важни банки в глобален мащаб. Властите се опасяват от тежки последствия, ако тя фалира.

Швейцарските власти настояха Ю Би Ес да поеме контрола над по-малкия си конкурент, след като планът на Креди сюис да вземе заем в размер на 50 млрд. франка (54 млрд. долара) не успя да успокои инвеститорите и клиентите на банката, пише Асошиейтед прес. Акциите на Креди сюис и други банки претърпяха спад през последната седмица.

Сделката е "от голямо значение за стабилността на международните финанси", каза швейцарският президент Ален Берсе, когато я обяви в неделя вечерта. "Един неконтролируем срив на Креди сюис би довел до неизчислими последици за страната и международната финансова система."

Изпълнителната власт на Швейцария, седемчленен ръководен орган, част от който е и Берсет, прие спешна наредба, позволяваща сливането да се осъществи без одобрението на акционерите. Председателят на Креди сюис Аксел Леман нарече продажбата "ясен повратен момент". "Това е исторически, тъжен и много труден ден за Креди сюис, за Швейцария и за световните финансови пазари", каза Леман.

След новината за швейцарската сделка световните централни банки обявиха координирани финансови стъпки за стабилизиране на банките през следващата седмица. Това включва ежедневен достъп до кредитно улеснение за банките, които искат да заемат щатски долари, ако имат нужда от тях - практика, която беше широко използвана по време на финансовата криза от 2008 г. Тогава фалира банката "Лемън Брадърс", по това време четвърта по големина в САЩ.

Председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард похвали "бързите действия" на швейцарските служители, като каза, че те са "допринесли за възстановяването на нормалните пазарни условия и осигуряването на финансова стабилност".

Швейцарското правителство предоставя повече от 100 млрд. франка под формата на помощ и финансова подкрепа, за да се осъществи сделката. Проблемите на банката започнаха, след като във вторник тя съобщи, че мениджърите са установили "съществени слабости" във вътрешния контрол на банката върху финансовото отчитане към края на миналата година. Това предизвика опасенията, че Креди сюис може да стане следващата голяма фалирала банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG