Връзки за достъпност

Извънредни новини

Битката за Бахмут продължава. ЕС готви нов план за боеприпаси за Украйна


Украински войници водят огън по руските позиции близо до Бахмут.
Украински войници водят огън по руските позиции близо до Бахмут.

Украинските сили са отблъснали нови руски атаки срещу Бахмут през последните 24 часа, съобщи украинското военно командване в понеделник.

Битката за почти разрушения град в източната украинска област Донецк продължава да взема много жертви и от двете страни в продължение на месеци.

През изминалото денонощие руските сили са извършили 69 атаки срещу Бахмут и близките населени места Авдиевка, Лиман, Марийка и Шахтарск, съобщи в ежедневния си доклад Генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Руските сили продължават да обстрелват цивилни селища в Донецка и Запорожка област, като са причинили жертви сред цивилното население и повреди в инфраструктурата.

Според украинските сили в окупираната от Русия част на южната Херсонска област руските военни, обслужващи контролно-пропускателните пунктове, са принуждавали цивилни граждани да вземат руски паспорти, като са ги заплашвали с насилие и затвор. Западната част на Херсон, включително град Херсон, беше освободена от украинските сили през ноември, когато руснаците се оттеглиха през река Днепър.

На фона на развитията на фронта министрите на Европейския съюз (ЕС) се събират в понеделник, за да обсъдят план за доставка на артилерийски снаряди на Украйна на стойност 2 милиарда евро. Те са необходими за очакваната пролетна контраофанзива. Планът предвижда сделка, която ще включва съвместни покупки на боеприпаси от ЕС.

"Надявам се, че заедно министрите на външните работи и на отбраната ще завършат споразумението за предоставяне на боеприпаси на Украйна", каза ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел преди срещата.

Киев се нуждае от 350 000 снаряда всеки месец, за да се противопостави на настъплението на Русия в източната част на страната и за да се подготви за контраофанзива тази пролет. От началото на непровокираното нахлуване на Русия досега държавите членки на ЕС са предоставили на Украйна военна подкрепа на стойност 13 млрд. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG