Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Скъпи приятелю". Си и Путин започнаха разговори за Украйна в Кремъл


Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Кремъл в Москва, 20 март 2023 г
Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Кремъл в Москва, 20 март 2023 г

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин започнаха разговори в Кремъл.

Китайският президент пристигна в понеделник на първото си посещение в Русия от четири години насам. То започва на 20 март и ще приключи на 22-ри.

Посещението се случва на фона на задълбочаваща се международна изолация на Москва след началото на инвазията ѝ в Украйна. Преди дни Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаеми военни престъпления.

Руската информационна агенция ТАСС цитира Си да казва при пристигането си, че посещението ще даде "нов тласък" на руско-китайските отношения. Когато се срещнаха в Кремъл, двамата се поздравиха със "скъпи приятелю" преди вечерята, която ще бъде последвана от официални разговори във вторник.

Нахлуването на Русия в Украйна се очаква да бъде основна тема на обсъждане между двамата лидери по време на срещата им в Москва. Икономическите връзки, включително руският енергиен износ за Китай, също ще бъдат обсъдени.

През февруари Китай представи мирен план за войната в Украйна, който повтаря руските опорни точки, включително обвиняването на Запада за непровокираното нахлуване на Русия в Украйна. Китайският план призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, наред с други разпоредби. Кремъл го приветства.

Путин каза в началото на срещата, че приветства плана на Китай за постигане на мир в Украйна. "Винаги сме отворени за преговори", каза той. "Със сигурност ще обсъдим всички тези въпроси, включително вашите инициативи, към които се отнасяме с уважение".

По-късно в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази скептицизъм по отношение на предложенията, като предупреди, че те могат да бъдат "тактика за протакане", за да се помогне на Русия на място в Украйна.

"Светът не бива да бъде заблуждаван от какъвто и да е тактически ход на Русия, подкрепен от Китай или която и да е друга държава, за замразяване на войната при нейните (руските) условия", каза Блинкен пред репортери в Държавния департамент.

В статия, публикувана в понеделник в руското издание "Руски вестник", Си пише, че Китай е останал "безпристрастен" и "активно насърчава мирните преговори", като не дава ясни предложения за това.

Преди посещението Путин каза, че отношенията между Москва и Пекин никога не са били по-силни. В статия от неделя в „Женмин Жибао“, официалния вестник на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), Путин представя Русия и Китай като близки съюзници, обединени срещу САЩ и разширяването на НАТО, включително в Азиатско-тихоокеанския регион.

В статията си Путин благодари на Си за "балансираната" му позиция по отношение на войната и казва, че е отворен Китай да играе роля за нейното прекратяване. Путин опитва да оправдае агресията си срещу Украйна с различни основания, включително с твърдението, че разширяването на НАТО е заплаха. Той пише още, че съюзът е заплаха и за Китай.

В изявление, публикувано в руски медии преди посещението, Си споменава само накратко нахлуването на Русия в Украйна, като казва, че "има всестранна ескалация на украинската криза".

Си пише, че Китай е направил "няколко предложения" за прекратяване на конфликта, като добавя, че "няма просто решение на един сложен въпрос" и че двете страни трябва да "приемат" обща визия за разрешаване на кризата.

През последните 13 години Путин и Си са се срещали около 40 пъти. Путин определя руско-китайското партньорство като равноправно и казва, че няма "лидер и последовател".

Китай е втората по големина икономика в света и бързо растяща военна сила. Пекин е съществен партньор на Москва и от икономическа гледна точка, след като непредизвиканата война на Кремъл доведе до безпрецедентни санкции на Запада за Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG