Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС купува боеприпаси за Украйна за 2 млрд. евро. България няма да участва


Министърът на отбраната Димитър Стоянов
Министърът на отбраната Димитър Стоянов

Осемнадесет европейски държави подписаха проекта на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна и за попълване на националните запаси на държавите членки, които предоставят помощта. Проектът е на стойност 2 млрд. евро. България не е сред подписалите.

Първата част на инициативата е двегодишна и включва доставката на снаряди за Киев. Ще бъде организирана и съвместна обществена поръчка за нужните боеприпаси. Втората част е седемгодишна и е за попълване на националните запаси на страните, които ще изпратят снарядите.

България изпрати еднократно военна помощ на Украйна, след като Народното събрание взе такова решение. Президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство обаче са против ново изпращане на военна помощ.

Общото усилие за доставяне на снаряди на Украйна е подписано в понеделник от 17 страни от Европейския съюз и Норвегия. Още няколко държави членки са изразили намерението си да се присъединят към инициативата в най-скоро време, като следват националните процедури, пише в съобщението на агенцията.

България не е и в тази група, се разбра от изявленията на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов след срещата.

Подписалите държави са Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия.

Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур каза, че страните от ЕС са се договорили да доставят един милион артилерийски снаряда с калибър 155 мм в рамките на 12 месеца.

Българският министър на отбраната Димитър Стоянов потвърди, че е обсъден проект за съвместно придобиване и предоставяне на 155-милиметрови снаряди за Украйна, цитиран от БТА. Според него България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като Българската армия не разполага с оборудване, което може да използва този калибър боеприпаси.

Само преди два дни обаче, след посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в България, Стоянов беше на друга позиция.

"Българската армия ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси" - такова беше заглавието на прессъобшение на Министерството на отбраната от участие на Стоянов по телевизия Bulgaria ON AIR на 18 март.

Снарядите може да се произвеждат и в България

Целта на посещението на европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон в България миналата седмица имаше една цел - да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на българската отбранителна индустрия, с оглед необходимостта от производството на боеприпаси за попълване на запасите на страните членки на ЕС и НАТО, каза тогава Стоянов. По думите му българската армия все още не използва такива снаряди (155 мм), но "с нейната модернизация ще бъде променен и калибърът на използваните боеприпаси".

"Ние сме бъдещи потребители и подготовката на такова производство би помогнало армията да създаде необходимите си запаси от боеприпаси“, каза още Стоянов на 18 март.

Министерството на отбраната е почти готово с проект за купуване на артилерийски системи със 155 мм боеприпаси.

Стоянов каза в понеделник след срещата на ЕС, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси от посочения калибър.

"Доколкото ми е известно, подобни способности имат ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" - това са български компании, частни и държавни", добави той.

Министърът каза още, че армията е под норматива за запасите, които трябва да поддържа, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ.

"Правим крачка напред"

"Днес правим крачка напред. Изпълняваме обещанията си да предоставим на Украйна повече артилерийски боеприпаси", каза след подписването на проекта за доставка на боеприпаси върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Обществената поръчка за набавянето на снарядите ще бъде съвместно възложена през рамката на EDA и с подкрепа от Европейския механизъм за мир.

Без сделка Европейският съюз ще се окаже в затруднение да продължи да доставя оръжие на Киев, каза Борел преди подписването. Негово е предложението да се изразходват 1 милиард евро за снаряди от складове и още 1 милиард - за съвместни доставки.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата на министрите на отбраната по видеоконферентна връзка, приветства подписаното споразумение.

"Повече артилерийски боеприпаси за Украйна възможно най-скоро. Това беше основната цел", написа той в Туитър. Това усилие на ЕС ще "укрепи способностите на Украйна на бойното поле", коментира той.

Украйна определи доставката на 155 mm снаряди като критично важна необходимост. При артилерийската война на изтощение с нахлуващите руски сили и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG