Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисарят Тиери Бретон преговаря в Сопот за повече оръжия от България за ЕС


Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот заедно с българския военен министър
Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот заедно с българския военен министър

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ-Сопот), където се срещна с представители на българската оръжейна индустрия. Той каза, че ЕС има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси заради собствената си сигурност.

"Посещавам страните с отбранителна индустрия, готова да увеличи капацитета си. Започвам от България, защото страната ви има дълга история в отбранителната промишленост и е много важен партньор в Европа", каза Бретон пред журналисти в Сопот, където беше придружен от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

Това стана на фона на съобщение на кабинета, че на вчерашното заседание на Министерски съвет не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава.

"В решението си МС предлага отново всяка следваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание. Това, което предишният парламент не прие", се казва в съобщението.

По повод посещението на Тиери Бретон от правителството уточниха, че "България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на ЕС в тази насока".

"Но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна", отбелязват още от кабинета.

Същевременно от Министерството на отбраната разпространиха изявление на министър Стоянов, в което е цитиран да казва в Сопот:

"Абсолютно манипулативни са твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна. Приетото решение на МС е същото като това в края на 2022 г. То беше внесено в 48-ото Народно събрание, което не успя да го разгледа. С него се иска всяко предоставяне на оръжие за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание".

По думите на Стоянов целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, "ако въобще се предоставя в бъдеще".

Самият Тиери Бретон каза още, че е посетил три компании в България, за да опита "да разбере какво правят, как работят и какво е необходимо, за да се увеличи за нашите европейски държави членки това, което се произвежда тук“.

Той припомни контекста на посещението си в България, като припомни, че миналата седмица се е провела много важна среща с министъра на отбраната в Стокхолм и върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

На нея са обсъдили необходимостта да се увеличи капацитетът на отбранителната си индустрия в Европа, за да се произвежда повече кадрови потенциал, боеприпаси и всичко, което да повиши сигурността и суверенитета.

"За да направим това, решихме, че можем да предложим и някакъв договор за отбранителната промишленост, но в същото време трябва да сме сигурни, че индустрията ще може да изпълни този договор“, каза още еврокомисарят.

Бретон уточни, че тече процес на оценка и обсъждане и след това ще бъдат направени предложения към България.

„В момента в Европа имаме 23 държави членки на НАТО, а с присъединяването на Швеция и Финландия скоро ще станат 25. За всички тези членове на НАТО знаем, че е важно да можем да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП - това е препоръката и искането на НАТО“, отбеляза още Бретон.

Според него много държави членки, за да стигнат до 2% от БВП, искат ново оборудване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG