Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституционният съд отказа на БСП и "Възраждане" да се занимава с военната помощ за Украйна


Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

Конституционният съд (КС) отклони искането на бившите депутати от "Възраждане" и БСП да отмени двете решения на предишното Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна, съобщи правният сайт news.lex.bg. Определението е прието с 9 на 1 гласа – с особено мнение го е подписал бившият служебен министър на правосъдието и бивш депутат от БСП Янаки Стоилов.

В края на миналата година БСП и"Възраждане" сезираха КС заради решението на Народното събрание България безвъзмездно да предостави на Украйна въоръжение, техника и боеприпаси.

Според двете партии това противоречи "на принципите за върховенство на конституцията, на правовата държава и за разделение на властите". В искането им беше записано, че Народното събрание е иззело правомощия на изпълнителната власт.

Според определението на КС произнасянето по същество на искането на БСП и "Възраждане" би било пренареждане на определените от политическите институции ценностни приоритети и политически цели.

Според конституционните съдии произнасянето им би означавало и "да бъде пренаписан политическият дневен ред извън волята на суверена, който го задава чрез парламента".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG