Връзки за достъпност

Извънредни новини

България очаква първия си медицински хеликоптер през декември 2023 г.


Здравният министър Асен Меджидиев
Здравният министър Асен Меджидиев

България ще получи първия си медицински хеликоптер на 15 декември тази година. Това съобщи във вторник пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев. Новината дойде след забавяне на обществената поръчка, с която трябва да се осигурят хеликоптерите за въздушно спасяване.

Споразумението с италианската фирма “Леонардо” е за общо шест хеликоптера, които ще се получават поетапно следващите години, каза министърът на здравеопазването. Всяка машина струва около 18 млн. евро.

Предстои тази седмица да бъде обявена обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, каза още Асен Меджидиев. Целта е спасяването по въздух да започне още от лятото.

“Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес”, добави здравният министър.

Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия. Работи се по изграждането на поне още три бази в страната.

“Изграждането на площадки към болниците е малко по-дълъг процес”, каза Меджидиев. “Определени са лечебните заведения, където ще има площадки, както и оперативните бази, където ще се изградят хангари.“

Здравният министър съобщи, че започва обучението на лекарите, пилотите и техниците, които ще участват във въздушното спасяване.

България е единствената страна в Европейския съюз, която в момента няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до труднодостъпни райони или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. Използват се военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

Новината за сключеното споразумение с италианската фирма “Леонардо” и предстоящата в края на годината доставка на първия хеликоптер идва след дълго забавяне на обществената поръчка. Процедурата беше временно блокирана от жалба на компания, която не участваше в нея.

По-рано се проведе друг конкурс, който се провали. Министерството на здравеопазването прекрати тази процедура през ноември, защото предложената цена от единствения кандидат надхвърляше максималната заложена. Впоследствие беше сключен договор точно с този кандидат - италианската фирма “Леонардо”.

Средствата за изграждането на система за въздушно спасяване идват от европейския бюджет и са по по Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативната програма “Региони в растеж”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG