Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма да има излъчване на броенето на бюлетините в между 1000 и 2000 секции


Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов по време на демонстрация на системата за видеонаблюдение на броенето на бюлетините
Изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов по време на демонстрация на системата за видеонаблюдение на броенето на бюлетините

Видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините от изборите на 2 април няма да има в между 1000 и 2000 секции в страната. Това съобщи директорът на държавната фирма “Информационно обслужване” Ивайло Филипов във вторник по време на демонстрация на устройствата за видеонаблюдение на броенето на гласовете.

Става дума предимно за места, разположени във високопланински области, където покритието на мобилната мрежа е слабо или липсва. По думите на Филипов там, където няма да може да се осъществи излъчване в реално време, устройствата ще записват броенето на бюлетините, а след приключването на изборния ден записът ще бъде качван на съответната платформа.

Видеонаблюдението и записването на броенето на гласовете ще се приложи за пръв път на предсрочните избори на 2 април. То беше въведено с промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание. С тези промени беше премахнато изцяло машинното гласуване и беше въведено ръчно броене на гласовете от машините.

Във вторник министърът на електронното управление Георги Тодоров каза, че са купени 12 130 мобилни устройства, с които ще се осъществява видеонаблюдението. Те са Моторола Е13 и ще бъдат доставени от трите мобилни оператора - А1, Виваком и Йеттел. Тодоров добави, че 5% от купените сматрфони ще служат за резерва, ако в деня на вота някое от тях се повреди.

След приключване на броенето на бюлетините записите ще се свалят от телефоните в ЦИК и след това ще се качват на платформата, на която ще бъдат достъпни занапред.

Адресът на платформата, на която ще може да се следи в реално време преброяването на гласовете и на която ще бъдат качени записите, е evideo.bg.

Директорът на “Информационно обслужване” каза също, че екипът на държавната компания се подготвя за евентуални хакерски атаки.

Как ще гласуваме следващия път
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG