Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова ера" и неутралитет спрямо войната в Украйна. Си Дзинпин си замина от Москва 


Си Дзинпин и Владимир Путин по време на срещата си в Москва.
Си Дзинпин и Владимир Путин по време на срещата си в Москва.

Китайският президент Си Дзинпин напусна Русия в сряда, слагайки край на тридневното си посещение в Москва, при което с руския му колега Владимир Путин подписаха поредица от документи за "стратегическо сътрудничество" между двете страни.

Това беше първо посещение на китайския лидер в Русия от 4 години насам. То стана факт на фона на задълбочаващата се международна изолация на Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

Путин определи като "успешни и конструктивни" преговорите в Кремъл, докато Си каза, че едно от споразуменията, подписани от двамата авторитарни лидери, слага началото на "нова ера" на сътрудничество.

"Подписахме изявление за задълбочаване на стратегическото партньорство и двустранните връзки, които навлизат в нова ера", каза Си след разговор с Путин във вторник, целящ да затвърди партньорството "без ограничения", което двамата лидери обявиха седмици преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

По повод войната президентът на Китай каза, че Пекин подкрепя дипломатическо разрешаване на конфликта.

"Ние винаги сме за мир и диалог", каза още Си Дзинпин, повтаряйки "неутралната позиция" на Китай по отношение на Украйна.

Западните страни отхвърлиха китайското предложение за прекратяване на конфликта - документ от 12 точки, призоваващ за деескалация и евентуално прекратяване на огъня в Украйна - защото отразява руските опорни точки.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби отхвърли посредническите усилия на Си, заявявайки, че Китай няма безпристрастна позиция по отношение на войната. Кърби каза пред репортери в Белия дом, че нищо от срещата Си и Путин не показва, че войната ще приключи скоро. Според него по време на срещата е било ясно, че Путин се надява да получи смъртоносни оръжия от Китай.

"Можете да видите в това, което г-н Путин прави […] че той има затруднения с ресурсите", каза говорителят на Съвета по национална сигурност на Белия дом.

Кърби добави, че една от причините Съединените щати да се противопоставят на прекратяването на огъня в момента е, че това ще даде на Путин време да компенсира недостига си на ресурси.

Няма доказателства, че Китай се е съгласил да предостави смъртоносни оръжия на Русия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано във вторник в Брюксел. Западните страни предупредиха Китай, че рискува икономически санкции, ако изпрати въоръжение на Русия.

По време на посещението в Москва Си отдаде почит на "конструктивните разговори" с Путин, като се позова на разширяване на търговското и икономическо сътрудничество с Русия, включително износа на повече китайски електронни стоки.

Путин каза, че са били договорени допълнителни доставки на газ за Китай, както и че двете страни планират да разширят транспортните си връзки чрез изграждане на пътища и мостове.

В съвместно изявление на двамата лидери беше посочено, че процъфтяващото партньорство между двете страни е достигнало най-високото си ниво досега, но с уточнението, че то не е насочено срещу никоя друга страна и не представлява "военнополитически съюз".

Отношенията между Русия и Китай "не представляват блок, нямат конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни", се казваше още в съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG