Връзки за достъпност

Извънредни новини

48 сътрудници на ДС участват в изборите. Най-много кандидати с досиета има в БСП 


В листите на ръководената от Корнелия Нинова БСП традиционно има най-много бивши сътрудници на ДС.
В листите на ръководената от Корнелия Нинова БСП традиционно има най-много бивши сътрудници на ДС.

Общо 48 сътрудници на репресивния апарат на бившата комунистическа власт - Държавна сигурност (ДС), са попаднали в кандидат-депутатските листи на партиите, регистрирани за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори.

Това става ясно от решение, постановено от комисията по досиетата, която е проверила 1866 души от общо 4582 кандидати за народни представители, съобщи сайтът Desebg.

Според закона на такава проверка подлежат само кандидат-депутатите, които към 1991 г. вече са навършили пълнолетие. Тогава официално беше закрита Държавна сигурност.

Осветените като сътрудници на бившия комунистически репресивен апарат 48 души са регистрирани в листите на 13 партии. Подобно на предишни избори, формацията с най-много вербувани от ДС в миналото е наследницата на БКП - БСП. В листата на социалистите има 11 кандидати с досиета.

Следват проруските “Левицата” и “Неутрална България” с по петима сътрудници на бившата Държавна сигурност.

“Левицата” обединява отцепници от БСП и техните формации като АБВ на Георги Първанов и Румен Петков, “Движение 21” на Татяна Дончева, “Изправи се БГ” на Мая Манолова и други. В “Неутрална България” пък влизат “Атака” на Волен Сидеров, Българската комунистическа партия, Русофили за възраждане на Отечеството и Партията на българските комунисти.

По четирима кандидати с агентурно минало са регистрирали “Български възход” на Стефан Янев и коалициите “Заедно” и “Вън от ЕС и НАТО”, следвани от партия “МИР”, ДПС и НДСВ - с по трима, “Евролевицата” и “Български съюз директна демокрация” - с по двама, а накрая “Възраждане” и ГЕРБ-СДС - с по един бивш сътрудник на ДС.

При предходните избори общо 57 души с принадлежност към ДС бяха издигнати като кандидати за депутати в 48-то Народно събрание от 20 партии и коалиции. От тях в парламента влязоха само трима души с досиета - двама от БСП и един от ДПС, припомня сайтът Desebg.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG