Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

на живо Кампанията: Сигналите за купен вот се увеличават "лавинообразно", твърди Демерджиев

update

На 2 април в България ще се проведат избори за Народно събрание. Това са петите избори за последните 2 години. В този блог следим най-важното от предизборната кампания.

14:07

Според Демерджиев сигналите за купен вот се увеличават "лавинообразно"

Вътрешният министър Иван Демерджиев каза по време на посещение в Хасково, цитиран от Нова телевизия, че броят на сигналите за купен вот се увеличава всеки ден. "Расте лавинообразно", добави той.

„Не толкова като брой, колкото като тенденция нарастват лавионообразно. Всяка от дирекциите работи активно. Всеки от директорите (на областните дирекции на МВР) ще бъде изслушан в София по темите, свързани с изборите“, каза още Демерджиев.

Той оцени добре работата на областната дирекция на МВР в Хасково, където по негови думи тече втора проверка срещу областния управител Минко Ангелов.

16:29 19.3.2023

Бойко Борисов обеща ниски данъци

В програмата на ГЕРБ е да държим най-ниските данъци в Европейския съюз, каза във Велико Търново лидерът на партията Бойко Борисов. Той и кандидати за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС се срещнаха със симпатизанти. Като приритети за региона бяха обявени изграждане на АМ“Хемус“ край Велико Търново, пътят Русе-Велико Търново, довършване на тунела под Шипка, програмата за саниране, както и инвестиции във ВиК-сектора.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков и кандидати за депутати от 23 и 24 МИР от Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" тичаха в Южния парк в София и така се включиха в инициативата "Бягаме заедно за здрава и стабилна България. Забавляваме се заедно за модерна и щастлива България."

14:48 18.3.2023

3 април ще е неучебен ден за училищата, в които има изборни секции

Денят след парламентарните избори - 3 април (понеделник) 2023 г., ще бъде неучебен за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции. Това гласи заповед на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Извънредните парламентарни избори в България ще се състоят на 2 април. Изборните секции за голяма част от тях се намират в училищата в страната.

13:52 17.3.2023

Промените в Изборния кодекс ще забавят броенето на гласовете 

Приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс, които върнаха гласуването с хартиени бюлетини, ще забавят обработването на резултатите от извънредните парламентарни избори на 2 април. Това очакват от “Информационно обслужване”, които представиха в петък програмата, с която ще броят гласовете от предстоящия вот.

Изпълнителният директор на дружеството Ивайло Филипов посочи, че секционните избирателни комисии (СИК) ще трябва да преброят бюлетините на техническо устройство, което ще осъществи задължителното видеоизлъчване. Той обясни, че очакват забавяне при пристигането на СИК в Районните избирателни комисии, тъй като „протоколите са с малко повече данни“.

Филипов каза още, че всички устройства, които трябва да заснемат обработката на протоколите в секционните комисии, са в компанията и са с инсталирано приложение, което ще се полза за видеозанемане и видеоизлъчване. По отношение на интернет обхвата в секциите в страната той заяви, че имат уверението на трите телекома, че работят и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието, предаде БТА.

14:32 16.3.2023

Хартиените и машинните бюлетини ще изглеждат еднакво, съобщи ЦИК

Хартиената бюлетина и бюлетината за машинно гласуване, която се визуализира на устройството, ще изглеждат по еднакъв начин. Това каза говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, която показа двата вида бюлетини на брифинг в четвъртък.

Разликата, по думите на Матева, ще бъде, че върху тези, разпечатани от машина, ще пише и „Бюлетина от машинно гласуване“, номер секция, номер машина, ще има и QR-код, и хеш код. Бюлетините от двата вида гласуване ще се поставят в отделни кутии, за да могат да бъдат и преброени разделно.

Матева съобщи още, че ЦИК е приела първата част на методическите указания за работа на секционните избирателни комисии (СИК), която обхваща деня преди изборите и изборния ден. Втората част от указанията - за отчитането на резултатите, ще бъде приета "до ден-два". По думите ѝ първите обучения на членовете на СИК ще започнат в средата на другата седмица.

10:55 16.3.2023

ПП-ДБ водят с по-малко от 1% пред ГЕРБ-СДС, според "Тренд"

С по-малко от 1% води коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) пред основния си конкурент ГЕРБ-СДС около три седмици преди предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това показва проучване, проведено от изследователския център "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа". То е проведено в периода 6-12 март сред 1005 пълнолетни граждани в страната.

Подобни резултати - за почти еднакъв резултат с много малка преднина за новата коалиция, имаха наскоро и проучвания на "Галъп" и "Маркет линкс".

Подкрепа от 26,5% получават ПП-ДБ срещу 25,6% за ГЕРБ-СДС. На трета позиция е ДПС с 13,6%, следвана плътно от "Възраждане" - с 12,9%. Само още само една партия събира подкрепа над 4-процентовата бариера за влизане в парламента - БСП - 7,5%. "Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на "Левицата" (АБВ, "Изправи се. БГ", "Движение 21"). Новата лява коалиция разполага с 3,5% сред гласуващите", коментират социолозите от "Тренд".

Под прага остава "Български възход" на Стефан Янев (3,6%), която беше в предишното Народно събрание, и "Има такъв народ" на Слави Трифонов (3,1%), която и тогава не успя да събере нужните гласове.

5.1% от анкетираните казват, че не подкрепят никого. 47% декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2,5 млн. и 2,7 млн. гласоподаватели.

19:47 15.3.2023

Борисов и Трифонов с атака срещу ПП-ДБ заради държавните финанси

Лидерите на ГЕРБ и „Има такъв народ“ Бойко Борисов и Слави Трифонов отправиха остри критики към „Продължаваме промяната“ и кабинета на Кирил Петков.

Повод за реакцията им стана изтекъл в медиите доклад от Министерството на финансите, според който при продължаването на настоящия план за приходи и разходи на държавата, заложен от последните три народни събрания, има определени рискове за бюджета. Сред тях се изброяват теглене на заем от Международния валутен фонд, риск за валутния борд и настоящия фиксиран курс на лева към еврото, спиране на плащанията от ЕС и други.

В специална пресконференция министърката на финансите Росица Велкова каза, че до всичко това може да се стигне при много високи нива на дефицит, както и в случай, че следващият парламент реши да заложи по-високи нива на дефицит от предложените от правителството 3% в проектобюджета за 2023 г. За задържането на нисък дефицит правителството предложи вдигане на ДДС ставки и данък свръхпечалба.

„Промяната“ нанесе щети, които нямат поправяне. Днес, когато извадиха с какво разполагаме, това са чудовищни неща. Няма да допуснем бордът да бъде мърдан, но вече излезе и лъжата, която говореха за еврозоната“, каза Борисов.

„Днес в медиите излезе следната новина: България е пред свръхдефицит и сценарий за заем от Международния валутен фонд... Основната причина за тези изводи се крие в работата на последното редовно правителство и решенията, взети конкретно от тогавашния министър-председател Кирил Петков и тогавашния министър на финансите Асен Василев“ написа във фейсбук профила си Слави Трифонов.

В интервю за бтв Асен Василев обвини служебното правителство във всяване на страх и го обвини в „разпъване на чадър“ над големи фирми

18:58 15.3.2023

Асен Василев обвини служебния кабинет в разпъване на чадър над големите фирми

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) и бивш министър на финансите Асен Василев обвини служебното правителство в това, че разпъва чадър над големите фирми за събирането на ДДС. По думите му в бюджета от този данък са постъпики 400 млн. лв. по-малко спрямо миналата година.

„Приходите от ДДС са със 100 млн. лева по-малко от събраните по това време миналата година, а трябваше да са 300 млн. повече. Всичко това отговаря едно към едно на случващото се в министерството, когато влязох в него - едни чадъри на едни големи фирми, които не внасят ДДС“, каза Василев. Той добави, че от правителството се държи „като кабинет на ГЕРБ“.

По думите му не е нормално при 16% инфлация и 4% ръст на икономиката в хазната да са постъпили по-малко данъци. Той добави, че целта на информацията, която идва от служебното правителство, е да се докаже, че в България е възможна само „стабилна бедност“, заради което се предлага замразяване на доходите.

Коментарът на Василев дойде, след като по-рано днес служебната министърка на финансите Росица Велкова каза, че правителството ще внесе проект за бюджет с увеличени данъци заради очакван висок дефицит.

11:27 14.3.2023

Видеонаблюдението на изборите ще е с "Моторола Е13"

За видео заснемането и излъчването след края на изборния ден ще се използва само един вид смартфони - модел "Моторола Е13". Това съобщи държавната компания "Информационно обслужване".

Устройствата ще бъдат осигурени от трите мобилни оператора А1, "Виваком" и "Йеттел, като предстои договорите с тях да бъдат подписани. Мобилните устройства, стойките за стационарно разполагане на устройствата и Data SIM картите с осигурена мобилна свързаност трябва да бъдат доставени на "Информационно обслужване" до 21 март.

Трите мобилни оператора си разделят по равен брой устройства на една и съща цена, съобщи бТВ. Общо доставката на смартфоните и мобилната свързаност ще струват малко над 2,8 млн. лева без ДДС.

18:57 13.3.2023

Борисов няма информация за разследването на чекмеджето с евробанкноти, твърди ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е получавал информация от разследването на прокуратурата на снимките на банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични съмненията, че са били заснети заедно със златни кюлчета в нощното шкафче в спалнята му в правителствената резиденция в Бояна.

Това отговори пресцентърът на партията на въпрос на Свободна Европа по темата. По-рано в понеделник стана известно, че прокуратурата има отговор от германските власти, че част от банкнотите действително съществуват, но го е оповестявала публично. Информацията дойде от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, която се позовава на постановление на прокуратурата.

В края на миналата година Борисов каза, че "френска банка и френски съдия-следовател“ са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана от френска банка. Думите му бяха по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев, че държавното обвинение е потърсили отговор от Германия, Австрия, Испания и Франция за банкноти, които се виждат на снимката.

В отговора на ГЕРБ до Свободна Европа в понеделник се казва, че Борисов е предположил, че става въпрос за Франция, основавайки се на „традиционно доброто сътрудничество между българските френските банкови институции“.

12:49 13.3.2023

МВР работи по близо 200 сигнала за купуване на гласове

В момента МВР работи по над 190 оперативни сигнала, свързани с купуването на гласове, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. "Обещах да направим всичко възможно и ще направим всичко възможно да се преборим с манипулирания вот", каза той, цитиран от БТА. На 2 април предстоят поредните предсрочни парламентарни избори.

Вътрешният министър добави, че постъпват сигнали и на отворените за граждани линии на МВР. "Набелязали сме рисковите секции, знаем хората, които се занимават с тази дейност. Всяка областна дирекция си е направила план. Ние сме направили на централно ниво план", каза Демерджиев.

12:22 11.3.2023

Кошлуков се извини на зрителите и водещите на предизборните студиа по БНТ

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини с публикация във фейсбук на зрителите и водещите на предизборните студиа по националната телевизия.

Това се случва на фона на множество критики и оплаквания на зрители, че нивото на предизборния дебат в предаванията на БНТ е изключително ниско, а част от участниците в него използват националния ефир, за да излагат конспиративни теории и неверни твърдения.

Кошлуков пише в поста си, че според последните промени в Изборния кодекс, БНТ е длъжна да предостави еднакво време на всички партии. А редът на участията се определя с жребий от ЦИК.

"Благодаря на колегите за търпението им, искрено се надявам, че в следващото Народно събрание ще ни чуят вече и ще променят тази недомислена поправка. Предизборната кампания в медиите не бива да уврежда психичното здраве на нацията. Извинявам се на засегнатите ни зрители, на Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева специално", казва генералният директор на БНТ.

14:54 10.3.2023

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са с изравнени резултати, според „Галъп интернешънъл болкан“

Ако изборите бяха в началото на март ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР). ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място.

Под бариерата, но с шансове за влизане в парламента са "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

09:24 10.3.2023

ГЕРБ може да подрепят кабинет на ПП-ДБ, но без да влизат в коалиция

ГЕРБ може да подкрепят кабинет с мандат на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България", но без да влизат в коалиция. Това се разбра от думите на Росен Желязков от ГЕРБ по бТВ. „В зависимост от приоритетите, които бъдат представени, персоналния състав и кандидата за министър-председател, ще вземем решение дали да подкрепим такъв кабинет с ясното разбиране, че ние в коалиционно споразумение няма да влизаме“, каза Желязков.

Той обаче смята, че ГЕРБ ще е първа политическа сила и ще има между 70 и 80 депутати в 49-ия парламент. Считаме, че ще получим необходимото доверие, за да предложим кабинет, който да бъде подкрепен, каза още Желязков.

Според него обществото няма да посрещне добре опити да се отиде на нови парламентарни избори наесен, които да се проведат заедно с местния вот.

17:25 9.3.2023

Данните от флашките на машините ще служат за контрол на ръчното броене на бюлетини

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, че информацията от флаш паметта към устройствата за машинно гласуване, ще се публикува на сайта на комисията заедно със сканираните протоколи от секционните комисии. По този начин ще се извършва контрол върху преброяването на гласовете от машинното гласуване, каза председателката на комисията Росица Матева.

По думи на Матева машината ще принтира единствено начален и финален отчет, за да се види първо, че няма нищо записано в машината, както и да се види колко души са гласували.

В същото време във всички секции с повече от 300 избиратели, в които ще се гласува машинно, ще бъде поставена само по една машина. Това ще важи както за секциите в България, така и за тези в чужбина.

От комисията съобщиха още, че нямат информация за това дали държавата ще успее да организира видеоизлъчване и видеозаснемане на преброяването на бюлетините на 2 април. По-рано днес държавната компания „Информационно обслужване“ обяви обществената поръчка за доставка на мобилни устройства, с които на предстоящите избори ще се извършва видеонаблюдението. Тя е на стойност от 2,8 млн. лв. и за тази сума трябва да се доставят 12126 устройства и стойки, както и 12 000 карти за интернет. Поканени за участие са трите мобилни оператора в страната.

18:45 8.3.2023

Общественият съвет към ЦИК предлага да се проведат симулации на случващотo се след края на изборния ден

Общественият съвет към ЦИК предлага да се проведат симулации на случващото се след края на изборния ден. Това съобщи в сряда Цветелина Пенева, която е член на съвета, пред БНР.

Идеята е симулациите да включват включването на видео наблюдението, броенето на бюлетините, попълването на протоколите, тъй като целият процес е нов.

"За първи път бюлетините от машинното гласуване ще се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Всичко ще става в условия на видео наблюдение и видео излъчване. Самата процедура все още не е уточнена", посочи Пенева.

"Предлагаме ЦИК да направи симулации сега, за да може да се утвърди последователността на действия. Трябва да се дадат ясни указания какво ще се случи", добави тя.

Пенева призова още ЦИК да побърза с методическите насоки и добави, че в последно време комуникацията на Обществения съвет с комисията "не е на висота".

12:18 7.3.2023

ПП - ДБ води с 0,5% пред ГЕРБ. В парламента влизат 5 партии, според "Маркет линкс"

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 0,5% пред ГЕРБ-СДС сред решилите да гласуват. За ПП - ДБ биха гласували 20,9%, а за ГЕРБ-СДС - 20,4%. Данните са от национално проучване, финансирано от bTV и направено от социологическата агенция „Маркет линкс“. То е проведено сред 1080 души над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според резултатите, в следващото Народно събрание ще влязат пет партии. ДПС е на трето място с 13,3%, следвана от "Възраждане" с 11,8%. БСП е последната партия, която преминава прага от 4% за влизане в парламента с подкрепа от 6,6%. Към момента под 4-процентната бариера остават „Български възход“, „Има такъв народ“ и новата коалиция „Левицата“.

Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков каза пред бТВ, че изглежда невъзможно някоя от двете водещи партии да постигне резултат от 50%. "Така че коалиционна форма би била задължителна за формирането на следващ редовен кабинет“, каза той.

08:42 7.3.2023

До вторник се подават заявления за гласуване в чужбина

До вторник, 7 март, гражданите, които желаят да гласуват в чужбина на вота на 2 април, могат да подадат писмено заявление до българските представителства зад граница или онлайн през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Електронни заявления ще могат да се подават до 24:00 ч. българско време.

В електронното заявление избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН, постоянния си адрес в България, както и мястото извън страната, в което желае да гласува - на кирилица.

Заявлението за гласуване може да бъде подписано саморъчно (попълнено по образец – Приложение № 28-НС, публикуван на сайта на ЦИК) и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. То може да бъде и изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписан само един човек.

Заявленията служат за образуване на избирателни секции извън страната при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място и определяне броя на секциите във всяко място, както и за съставяне на списъците за гласуване за образуваните избирателни секции.

До 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница. Най-много заявления са подадени в Турция, Обединеното кралство, Германия, Испания, САЩ.

09:30 6.3.2023

ПП и ДБ са се споразумели за дефицит до 3%, ако поемат властта

Коалицията между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“(ДБ) се е споразумяла за поддържане на бюджетен дефицит до 3%. Това каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в интервю за бТВ.

„В програмата сме се споразумели, че няма да допуснем дефицит над 3% в бюджета. Това е дясната мярка. В този бюджет трябва да има и социални мерки. Нашето обединение е дясноцентристко“, каза Атанасов и добави, че до дни официално ще бъде публикувана и предизборната програма на коалицията.

Поддържането на нисък бюджетен дефицит е наложително, защото е едно от условията за влизането на България в еврозоната.

По думите на Атанасов България е „обрасла с проблеми“. Той акцентира над изтеклите мандати на редица институции и проблемите, до които води служебната власт.

08:25 5.3.2023

Гласуването на хартия и с машина ще се вписва отделно в протоколите

Гласуването на хартия и на машина ще се вписва в протоколите отделно. Това решиха в събота на заседание членовете на ЦИК. Решението се отнася за секциите, в които гласуването ще се извършва и по двата начина.

То идва, след като на 24 февруари Административният съд София-град отмени като незаконосъобразно решението от 20 февруари на ЦИК, което предвиждаше те да се вписват заедно.

Жалбите срещу решението на ЦИК за общо отчитане на резултатите от хартиения и машинния вот са процесуално допустими, разгледани по същество - са основателни, се казва в становището на тричленния състав на Административен съд София-град по делото.

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG