Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не им се ходи на училище". 17-годишен и негови "имитатори" са задържани за бомбените заплахи 


Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Ученик на 17 години от София и няколко негови “имитатори” са установени и задържани от полицията във връзка със стотиците бомбени заплахи срещу училища в цялата страна, изпратени с имейли през последните три дни. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров пред бТВ в събота. Засега се съобщава за осем задържани ученици в няколко града в страната.

По думите на Тодоров 17-годишното момче от столицата е отговорно за заплахите, изпратени от сряда до петък, включително. За сигналите за взривни устройства в училища в понеделник и вторник МВР подозира атака от “страна извън Европейския съюз”. Тодоров обаче отказа да я назове.

В началото на седмицата служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че основна версия за бомбените заплахи е, че те са част от кибератака, идваща от Русия. Последва реакция на руското посолство, след която Демерджиев отрече да е казвал, че подозира руската държава в подобна намеса.

Бомбените заплахи срещу десетки училища в цялата страна станаха факт в седмицата преди извънредните парламентарни избори в неделя, които по традиция се провеждат именно в училищни сгради.

“Благодарение на доброто партньорство с чужди партньорски служби, съответно, беше прекратена тази заплаха - със съответните действия спрямо източника на заплахата, няма да навлизам в подробности”, каза Тодоров пред бТВ.

По думите му “от сряда насам - до вчерашния ден, заплахите бяха, както се установи, извършени от 17-годишен ученик от София, който във вчерашния ден беше установен и задържан”. На въпрос за колко заплахи е отговорен задържаният, Тодоров каза: “Огромен брой училища - всеки ден имаше около 100-150 имейла до училища.”

“Освен този ученик, имаме и няколко други случая в страната и в София, в които и други такива последователи и имитатори отправиха единични заплахи. Установени са, също става въпрос за непълнолетни”, добави главният секретар на МВР с уточнението, че “обяснението е, че не им се ходи на училище”.

Тодоров каза още, че разследването се води за подаване на фалшиви сигнали за тревога, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева.

Според неофициална информация на БНР 17-годишното момче от София е признало, че на 29, 30 и 31 март, от личния си телефон, е създало 4 четири пощенски кутии в Google, от които изпратил десетки имейли в цялата страна до училища и полицейски управление със заплахи за поставени бомби.

“В понеделник и вторник беше основно една пощенска кутия. В последствие към тази кампания се включиха най-вероятно отделни ентусиасти. На практика за изпращането са използвани общо между 10 и 20 различни и пощенски услуги. В последствие се включиха и много други, които бяха с променен текст. Някой от тези имейли бяха изпратени от непълнолетни или малолетни лица, на които просто не ми се ходи на училище”, каза пред БНР началникът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП Владимир Димитров.

Колегите му са иззели компютър и телефон, които са били използвани за заплахите. Материалите по случая са докладвани на Софийската районна прокуратура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG