Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва тероризъм в бомбените заплахи срещу училища. МВР заподозря Русия, тя отрече


Евакуация на 119-то училище в понеделник. То получи нова заплаха и във вторник.
Евакуация на 119-то училище в понеделник. То получи нова заплаха и във вторник.

Прокуратурата разследва потенциален акт на тероризъм, а МВР подозира руска връзка в мащабните бомбени заплахи срещу десетки училища в цялата страна, зачестили през последните два дни. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура (СГП) и изказване на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев във вторник.

Заплахите идват няколко дни преди парламентарните избори, които ще се проведат на 2 април, неделя. Почти всички избирателни секции са разположени именно в училища.

В понеделник десетки училища в София, Варна и Бургас получиха имейли с бомбени заплахи и бяха евакуирани. Заплахите продължиха и във вторник, като сред мишените на атаката се оказа и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни.
Иван Демерджиев

СГП е образувала досъдебно производство за тероризъм, за да събере доказателства дали заплахите са отправени именно с такава цел. По думите на Демерджиев в Малко Търново водещата версия на МВР за бомбените заплахи е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

“Това, което се случва с нас, се случва и с много европейски страни в момента”, коментира вътрешният министър, цитиран от БТА.

Демерджиев добави, че източниците на атаките са едни и същи и действията им разкриват един и същ модел, обвързвайки случващото се с непредизвиканата военна инвазия на Русия в Украйна и последвалите западни санкции срещу Москва. България е сред страните, които Кремъл обяви за неприятелски, след като нападна Украйна на 24 февруари миналата година.

"Сезирали сме партньорските служби"

“Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания, където се установява, че са регистрирани имейлите и телефоните, от които идват заплахите”, каза още вътрешният министър.

По думите му предстои да бъде анализиран и променен протоколът за реакция при подобни мащабни заплахи, който не е осъвременяван от 2000 г.

Иван Демерджиев в Малко Търново.
Иван Демерджиев в Малко Търново.

“До дни ще бъде изготвена промяна в протокола за действие при такива ситуации у нас. На този етап информациите за първоизточника на бомбените заплахи към български училища, са непотвърдени“, каза Демерджиев.

На въпрос как ще действа МВР, ако бомбените атаки срещу училища продължат и по време на изборния ден в неделя, министърът декларира, че “изборният процес ще се прекъсва само, ако има реална опасност от подобна заплаха”.

“Ако в секция се получи такъв сигнал, трябва да се информират органите на реда. Ние трябва да преценим има ли такава или не“, отговори Демерджиев.

Москва "категорично отхвърля" версията на МВР

Няколко часа след изказването на Демерджиев руското посолство в София регира срещу споменаването на “евентуално участие на Русия в разпространението на съобщения за миниране в български учебни заведения”.

Ръководената от Елеонора Митрофанова дипломатическа мисия публикува свой коментар във Фейсбук, с който осъди “гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение”.

“Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки”, гласи позицията на Москва.

От руското посолство изразиха очакване в рамките на разследването българските власти да дадат “изчерпателни коментари по забележките за “руската следа”.

102 сигнала за бомби в четири области

Малко по-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи в Пловдив, че до вторник следобяд са регистрирани 102 сигнала за взривни устройства в училища в областите София, Варна, Бургас, Плевен и Сливен.

По думите му Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) работят съвместно със свои колеги от две западни служби “по насоки за евентуално лице, съпричастно към заплахите, което е извън територията на страната”.

Сред затворените учебни заведения във вторник бяха 22-ро СЕУ “Георги С. Раковски” в столицата, Природоматематическата гимназия “Акад. Никола Обрешков” в Бургас, 24 училища във Варна и всички училища в Сливен.

“В нашето училище има 1600 ученици и 135 души персонал. Аз трябва да поема отговорност дали да ги оставя, смятайки че няма бомбена заплаха, или да ги пусна да си ходят и отговорността пак да бъде моя, защото редица мероприятия, които са предвидени, пропадат”, коментира пред БНР директорката на столичното 22-ро училище Елена Карпечева.

Тя призова за “ясно разписани правила, по които да се ръководи, а не под влияние на чувства и емоции”. Същият призив отправи в понеделник и директорът на 51-во СУ “Елисавета Багряна” в София Асен Александров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG