Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Строявайте се с раници и якета." Заплахи за бомби затвориха десетки училища в София, Бургас и Варна


Охранителна полиция пред затвореното СУ „Св. св. Кирил и Методий" в Бургас.
Охранителна полиция пред затвореното СУ „Св. св. Кирил и Методий" в Бургас.

Сигнали за поставени взривни устройства бяха получени по имейл в десетки училища в София, Бургас и Варна. В София писмото е получено най-малко в 16 училища по информация на БНР. В Бургас също са получени най-малко 16 имейла, а за Варна се съобщава, че имейлът е получен във всичките десетки училища.

Учебните занятия в повечето училища бяха прекратени и полицията претърсва сградите. Родителите прибират децата си.

Няма открити взривни устройства. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, казват от Столичната полиция.

“Строявайте се с раници и якета. Има евакуация. Това са казали на децата”, каза майка на ученик от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Училището ще е затворено до 13 ч. във вторник, така е по изисквания, са обяснили от ръководството на училището.

На 2 април в България предстоят парламентарни избори. Голямата част от секциите са разположени именно в училища.

Родители прибират децата си от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.
Родители прибират децата си от 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

Някои изпратените съобщения бяха показани от училищата. Анонимните сигнали за бомби са изпратени като еднотипни имейли, адресирани като „важно съобщение” от името на Егор Синянский. Мейлите са изпращани до групи училища. В тези, изпратени до Бургас, пише:

„Ние сме от организацията FМUL. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени изцяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще се взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете”.

Свободна Европа видя имейл, изпратен до 3 училища в столичния район "Изгрев", в който вместо Бургас пише Изгрев. бТВ показа имейл, изпратен до училища в район "Красно село", в който разликата е само в името на района.

Мейл с бомбена заплаха до училище в столичния район Изгрев.
Мейл с бомбена заплаха до училище в столичния район Изгрев.
Мейл със бомбена заплаха до училище в столичния район Изгрев.

Досега няма данни заплахата да е изпълнена и полицията не е открила заряди.

В имейла има и телеграм канал на "организацията". Проверка на Свободна Европа показа, че каналът е създаден едва преди два дни. В едно от последните съобщения в него (към 14 ч. в понеделник) има "послание", написано на не особено добър английски език. В него се казва, че "FMUL не може да бъде спряна, ще бъдем навсякъде. Ние ще бъдем навсякъде в България, Македония, Гърция и останалата част от Европа".

"Ще застрелям и ще блокирам всички ваши училища, университети, детски градини", пише още в канала. В следващо съобщение са добавени "целият Европейски съюз и Русия".

Подобна вълна от бомбени заплахи има и в Северна Македония, където от началото на войната в Украйна са получени заплахи за над 700 обекта, сред които и много училища. Според министъра на вътрешните работи в Скопие Оливер Спасовски писмата идват от Иран и Русия. Пред македонската редакция на Радио Свободна Европа на 26 март той каза, че зад заплахите стои организирана група, която скоро ще бъде разкрита. Досега е повдигнато обвинение само на едно лице - 15-годишно момче.

Мащабното изпращане на бомбени заплахи се нарича swatting. Терминът се използва, когато се подава фалшив сигнал за спешна помощ, които би предизвиквал голяма полицейска реакция.

Големи вълни от заплахи имаше и в Русия и Украйна в края на 2021 и началото на 2022 г. Разследване на Би Би Си установи тогава, че в Telegram има повече от 20 общности, чиито членове се състезават кой ще успее да "заложи бомби" в най-много обекти. Някои от тях се опитват и да печелят пари от това.

Имейлът, от който идват заплахите в България, е регистриран с името на Егор Синянский в gmail.com. Използването на имейл в притежаваната от Google платформа не е обичайно за компютърни престъпници с опит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG