Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бомбените заплахи в училища продължават четвърти ден


Училище "Елин Пелин" в Бургас беше сред евакуираните заради бомбени заплахи в сряда.
Училище "Елин Пелин" в Бургас беше сред евакуираните заради бомбени заплахи в сряда.

Училища от цялата страна продължават да получават бомбени заплахи четвърти пореден ден. По информация на МВР такива сигнали са получени в четвъртък в учебни заведения в София, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Добрич.

Поне 18 училища във Варна също са получили такива зпалахи, съобщи БНТ. Сигнали за поставено взривно устройство са изпратени и на 10 училища в Ямбол, предаде БНР.

Серията от бомбени заплахи срещу десетки училища започна в понеделник, няколко дни преди в България да се проведат извънредни парламентарни избори в неделя. Избирателните секции по традиция се намират именно в училищни сгради.

Всеки сигнал за бомба се проверява от полицията, а съответният директор взима решение дали да отмени класните занимания за 24 часа или те да продължат.

Прокуратурата вече образува разследване за предполагаем акт на тероризъм. Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР също работи по идентифициране на извършителите на заплахите.

Преди ден президентът Румен Радев коментира, че няма реална заплаха нито за образователната система, нито за провеждането на парламентарния вот в неделя. По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев разследването по случая е в напреднала фаза и скоро ще има данни откъде идват заплахите.

Във вторник Демерджиев допусна, че следите водят към Русия, но след реакция на руското посолство в България той отрече да е отправял директни обвинения към руската държава.

Очаква се междуведомствена работна група в МВР да изработи до края на март протокол за реакция при подобни бомбени заплахи, както и да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG