Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови бомбени заплахи. Демерджиев отрече да е казвал, че руската държава е свързана с тях


Иван Демерджиев даде брифинг в Министерския съвет.
Иван Демерджиев даде брифинг в Министерския съвет.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отрече да е имал предвид руската държава, когато каза, че зад масовите бомбени заплахи в училища в страната стоят "хибридни атаки, свързани с Русия".

Думите му дойдоха на фона на трети ден, в който в десетки училища в страната бяха получени заплахи за поставени бомби. В сряда предупреждения са били изпратени до училища в София, Бургас, Варна, Плевен и Ямбол. Ден преди това от МВР съобщиха, че до вторник следобяд са регистрирани общо 102 сигнала за взривни устройства в училища.

"Говорим за хакери и за тяхната връзка с една или друга държава. Пълна информация по този въпрос ще бъде дадена, когато приключи разследването. Не съм визирал руската държава, скоро ще имаме категорични данни откъде идват тези заплахи", каза Демерджиев на брифинг пред журналисти в сряда.

Ден по-рано руското посолство в София категорично отхвърли "всякакви необосновани обвинения в извършване на подобни информационни атаки" и нарече заплахите "гнусни престъпни действия".

Те започнаха в понеделник - само дни преди парламентарните избори, като десетки училища в София, Варна и Бургас получиха имейли с бомбени заплахи и бяха евакуирани. Това продължи и във вторник, като беше заплашен и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Заплахите в сряда

В сряда от полицията съобщиха, че в София отново са били заплашени 21 учебни заведения - 123-то, 51-во, 36-то, 19-то, 142-ро, 34-то, 25-то, 75-то, 92-ро, 17-то, 57-мо, 8-мо СОУ, 55-то, 43-то, 45-то, 3-то, 33-та езикова гимназия, 113-то, 50-то, 2-ро и 26-то СОУ.

В 43-то СУ родителите този път са получили съобщение "Има заплаха за стрелба и ножове. Елате да приберете децата", разказа един от тях пред Свободна Европа.

В Бургас са били заплашени 2-ро училище и Руската гимназия. В Ямбол осем училища също са получили заплашителни имейли и са затворили.

Във вторник прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за тероризъм, за да събере доказателства дали заплахите са отправени именно с такава цел.

По думите на Иван Демерджиев се работи на територията и на няколко други европейски държави, където също има подобни заплахи. По-рано той вече каза, че "заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google и само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност".

Междуведомствена работна група

В сряда вътрешният министър съобщи още, че със заповед на министър-председателя се създава междуведомствена работна група, която ще се занимава с два въпроса. В срок до 31 март тя трябва да изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. Освен това до 31 май групата трябва да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Първото ѝ заседание ще се проведе в сряда в 14:00 часа, като към момента тя включва 36 души - представители на всички служби за сигурност и на всички заинтересовани ведомства.

"Целта е да имаме гъвкава работеща процедура, която да отговаря на условията към настоящия момент", каза Демерджиев.

Във връзка с изборите той коментира, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес.

"Дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма как да бъдат поставени такива", посочи министърът.

Той уточни, че още в събота ще бъде извършена физическа проверка на всяка изборна секция и затова отправи апел хората спокойно да упражнят правото си на глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG