Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стожер на мира, но на руския". Атанасов обвини Радев, че се държи като монарх


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов
Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов

Президентът Румен Радев се държи като "монарх", който си позволява да нарушава Конституцията и има планове да управлява още дълго. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред Нова телевизия в петък.

Изказването на Атанасов дойде, след като в сряда коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" обвини Радев, че се поставя над Народното събрание и не се съобразява с неговите решения. По-рано в Брюксел президентът поиска правителството да не допуска изпращане на военна помощ за Украйна в бъдеще, въпреки че през ноември парламентът го задължи да предостави такава помощ.

"Има публични признаци за това, че господин президентът нарушава Конституцията", каза Атанас Атанасов в петък.

Той посочи, че Радев и назначеният от него служебен кабинет трябва да се съобразяват с решението на Народното събрание за подкрепата за Украйна. По думите на Атанасов то не е за еднократна военна помощ, а за дългосрочна такава.

Според съпредседателя на ДБ докато преди войната Радев е "шикалкавел" по въпроса за отношенията между НАТО и Русия, сега войната го е принудила да заеме ясна позиция.

"По време на войната той застана на страната на Русия и това е очевидно", каза Атанасов.

"Начинът, по който ни определя господин президентът, е обиден - "партиите на войната". А той какъв е - той е стожерът на мира, но на руския мир. Не сме партии на войната, ние също считаме, че тази война трябва да бъде прекратена. Но не може това да се случи при условията на агресора", допълни Атанасов.

Той повтори и заканата си от преди няколко дни, че ще работи за импийчмънт на Радев. По думите му той има план как да се организира импийчмънтът, но за него е нужен парламент, който да направи проверки за действията на президента и да събере данни за това, че той се поставя над Народното събрание и Конституцията.

В събота Атанасов посочи като причина за намеренията си изказвания на държавния глава по време на срещата на лидерите на страните в ЕС в Брюксел. Тогава Радев призова правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще.

България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание задължи служебното правителство на президента да изпрати оръжие и боеприпаси.

В Брюксел президентът каза още, че е готов да наложи вето, ако страните от ЕС решат да наложат санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

"В бъдеще това да не се допуска". И в Брюксел Радев говори против военната помощ за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG