Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поставя се над Народното събрание". Коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" с остра критика към Радев


Представителите на ПП и ДБ при внасянето на документите за регистрация на новата коалиция на ПП и ДБ в ЦИК
Представителите на ПП и ДБ при внасянето на документите за регистрация на новата коалиция на ПП и ДБ в ЦИК

С поведението си през последните дни президентът Румен Радев се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото. Това се казва в позиция коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България", изпратена до медиите в сряда.

От коалицията настояха както Радев, така и назначеното от него служебно правителство да изпълняват решенията на парламента и да не изразяват позиции в международните формати, които противоречат на ангажиментите на България в Европейския съюз и НАТО.

Декларацията на обединението идва, след като преди по-малко от седмица Радев поиска правителството да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще. Той каза това, въпреки че през ноември правителството беше задължено чрез решение на парламента да предостави такава помощ. Във вторник той за пореден път заговори и за "партии на войната", които опитват да "въвлекат България" в конфликта.

Според обединението Продължаваме промяната"-"Демократична България" това поведение на Радев "драстично се отклонява както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС".

"България е парламентарна република и настояваме президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни", се казва в декларацията на коалицията.

Оттам призовават Радев да не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, тъй като нейна основа са законите и решенията на парламента, и да не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.

Коалицията настоява също така президентът и служебното правителство да изпълнят решението на парламента и да предоставят военна помощ на Украйна, както и да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, които включват присъединяване към eврозоната и Шенген.

Във вторник Радев за пореден път разкритикува помощта за Украйна и повтори тезата си, че "партии на войната" искат "да въвлекат" България в конфликта. Тезата е невярна и съвпада с риториката на руските власти. Всички държави в ЕС без Унгария са предоставили оръжия и боеприпаси на Украйна, но не са воюващи страни.

По-рано в Брюксел Радев каза и че България ще наложи вето на евентуални санкции върху руско ядрено гориво, защото това по думите му би засегнало българската енергетика.

Подобни твърдения, но по повод руския газ, имаше и през лятото, включително от страна на служебни министри, назначени от Радев. Тогава те казаха, че България не би могла да се справи без газ от Русия. До газова криза обаче не се стигна, въпреки че България не получава руски газ от края на април. Тогава Москва едностранно наруши договора си и спря доставките за страната.

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG