Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ясен ли съм?" Радев поиска снаряди от България да не стигат до Украйна през трети страни


Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, 23 март 2023 г.
Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, 23 март 2023 г.

България ще поставя условие снарядите, които продава на страни членки на Европейския съюз (ЕС), да не бъдат предоставяни на Украйна. Това каза президентът Румен Радев в четвъртък. Думите му дойдоха преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, в което участват ръководителите на страните членки на ЕС.

Предстои в рамките на двудневната среща лидерите да обсъдят продължаващата война на Русия срещу Украйна, предизвикателствата пред енергетиката и миграционният натиск.

Преди началото на форума Радев потвърди пред журналисти, че България няма да се включи в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. По думите му страната ще се ангажира само с производството на боеприпаси за нуждите на други страни членки на ЕС.

"Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм?", каза Радев пред репортери.

Попитан каква ще е реакцията му, ако продадените от България снаряди все пак попаднат в Украйна, той отговори, че "това е отговорност на тази държава", с която България сключва договора.

"Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - бел. ред.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия", каза Радев.

Преди няколко дни 18 европейски държави подписаха проект на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна и за попълване на националните запаси на държавите членки, които предоставят помощта. Проектът е на стойност 2 млрд. евро, но решението на служебното правителство е България да не участва в него.

Шенген през октомври

Радев коментира още и темата за миграционния натиск, като каза, че европейските партньори "оценяват нашите усилия" в опазването на границата и спирането на нелегалната миграция. Затова и според него България има възможност да се присъедини към Шенген през октомрви.

Въпросът за опазването на границата беше сред причините Австрия да се противопостави на приемането на България в Шенген по-рано през декември. Нидерландия, която също наложи вето, посочи като причина липсата на резултати в борбата с корупцията.

По думите на Радев разговорите с австрийския канцлер Карл Нехамер и с нидерландския премиер Марк Рюте продължават.

"България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ние даже получихме вече конкретен период, в който можем да го постигнем. За мен октомври месец - ако ние изпълняваме всички важни стъпки и е много важно законодателството - България ще може да се присъедини към Шенгенското пространство", каза българският държавен глава.

Планът за справедлив преход

Радев коментира още и плановете за справедлив преход на въглищните райони, като отрече България да се е отказвала от предвидените средства от ЕС.

Във вторник евромисарката по регионално развитие Елиза Ферейра каза на брифинг, че Комисията е информирана от българското правителство, че "България няма да има интерес да започне изпълнението на плановете си за справедлив преход и през настоящата година".

"Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено", посочи Радев.

Ден по-рано пред Свободна Европа вицепремиерът Атанас Пеканов също каза, че България не се е отказала от парите от ЕС за зелен преход на въглищните райони. По думите му правителството планира да изпрати териториалните планове до края на годината.

Тези планове са задължително условие за получаване на европейските средства, предвидени за зеления преход на най-зависимите от въглищната енергетика области Стара Загора, Кюстендил и Перник.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG