Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки ранени и задържани и сълзотворен газ на протестите срещу пенсионната реформа на Макрон


Протестите се ожесточиха в четвъртък и се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти
Протестите се ожесточиха в четвъртък и се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти

Протестите срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон ескалираха в четвъртък - стигна се до сблъсъци, след като над 1 милион души излязоха по улиците на страната, около 119 000 от тях в Париж, по данни на вътрешното министерство.

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите в столицата, след като противници на правителството блокираха железопътни гари, пътища и част от международното летище "Шарл дьо Гол", което наруши работата му.

Има задържани при сблъсъците, като те са общо около 80 души в цялата страна. 123 служители на полицията и жандармерията са били ранени при сблъсъците, съобщи вътрешният министър Жералд Дарманин. 12 000 полицаи са били изпратени да се грижат за реда по време на демонстрациите.

Общонационалните демонстрациите бяха предизвикани от законодателство, което повишава възрастта за пенсиониране с две години - до 64-годишна възраст.

Синдикатите призоваха за нова дата на протести следващия вторник, 28 март, която съвпада с държавното посещение на британския крал Чарлз III в страната. Той трябва да бъде в югозападния град Бордо в този ден, където пожар обхвана входната врата на кметството в четвъртък вечерта след цял ден протести и сблъсъци. Не е ясно кой е виновен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите, съобщи Би Би Си.

Вътрешният министър се опита да потуши всички опасения преди пътуването на краля, като каза, че сигурността „не представлява проблем“ и монархът ще бъде „посрещнат и посрещнат добре“, цитира го АП.

По-рано британското правителство заяви, че не знае за никакви планове за промени в държавното посещение на крал Чарлз III.

Чарлз и съпругата му, кралицата-консорт Камила, трябва да бъдат във Франция от неделя до сряда. След това те ще се отправят към Германия на първото държавно посещение за управлението на Чарлз след смъртта на кралица Елизабет II през септември миналата година.

В понеделник Чарлз ще се присъедини към Еманюел Макрон за възпоменателна церемония при Триумфалната арка в Париж, а след това ще има банкет в двореца Версай.

Новата дата 28 март беше обявена в съвместно изявление на синдикалните организации, които обвиниха правителството за "взривоопасната ситуация" в страната и призоваха работниците да продължат да протестират. Профсъюзите "подкрепят решимостта на света на труда и младежта да постигнат оттегляне на реформата".

Ден по-рано Еманюел Макрон предизвикателно защити своята реформа с думите: „Тази реформа не е лукс, не е удоволствие, тя е необходимост“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG