Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френският сенат прие пенсионната реформа на Макрон въпреки протестите


Плакат от протестите срещу пенсионната реформа във Франция гласи: "Макрон, когато е не, е не!"
Плакат от протестите срещу пенсионната реформа във Франция гласи: "Макрон, когато е не, е не!"

Френският сенат прие непопулярния план за пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, съобщи Ройтерс.

В събота вечерта горната камара на френския парламент гласува със 195 гласа за и 112 против текста, в който е заложено повишаване на възрастта за пенсиониране с две години - от 62 на 64 години.

Това се случи на фона на седми ден на общонационални демонстрации, последният от които беше вчера. Поредните стачки засегнаха рафинериите, обществения транспорт и сметосъбирането и имаха за цел да окажат натиск върху правителството да оттегли пенсионния план. Това обаче не се случи.

Идеята на Макрон за пенсионна реформа датира още от 2017 г., когато беше избран за президент. В първия му мандат тя също беше посрещната с масови протести и стачки.

След приемането ѝ от сената, предстои реформата да бъде разгледана от съвместна комисия, съставена от депутати от долната и горната камара. Ако комисията се споразумее по текста, двете камари в четвъртък ще трябва отново да го гласуват.

Изходът от вота на реформата в долната камара (Националното събрание) обаче е неясен. Там гласовете от партията на Макрон не са достатъчни, за да постигнат мнозинство и да се приеме законопроекта.

Има възможност и текстът да бъде прокаран с процедура по член 49 от френската конституция, който предвижда приемане на законодателен текст и без парламентарен вот.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG