Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция е обхваната от трета вълна стачки. Енергийните доставки са затруднени


Протестиращи държат плакат с надпис "Незабавно пенсиониране за Макрон" по време на демонстрация в третия ден от националните митинги, организирани от началото на годината, срещу пенсионната реформа. Тулуза, Югозападна Франция, 7 февруари 2023 г.
Протестиращи държат плакат с надпис "Незабавно пенсиониране за Макрон" по време на демонстрация в третия ден от националните митинги, организирани от началото на годината, срещу пенсионната реформа. Тулуза, Югозападна Франция, 7 февруари 2023 г.

Общественият транспорт, училищата и доставките на електричество, петрол и газ във Франция са възпрепятствани. Това съобщи Асошиейтед прес във вторник. Причината е третата вълна от стачки, които започнаха в края на януари срещу планираната пенсионна реформа в страната.

Тя е по инициатива на президента Еманюел Макрон и неговоро правителство. В края на 2022 г. Макрон каза, че реформата ще се случи тази година. В понеделник започнаха парламентарните дебати по законопроекта.

Във вторник демонстранти излязоха по улиците в цялата страна, за да протестират.

Железопътният оператор SNCF съобщи, че движението на влаковете във вторник е било сериозно нарушено в цялата страна, включително и по високоскоростната му мрежа. Засегнати са и международните линии до Великобритания и Швейцария. Движението на метрото в Париж също е било възпрепятствано.

Производителят на електроенергия EDF съобщи, че протестното движение е довело до временно намаляване на доставките на електроенергия, без да се стига до прекъсване на електрозахранването. По данни на компанията повече от половината от работната сила е стачкувала в рафинериите на TotalEnergies.

Очакват се нарушения в работата на летищата в страната, съобщиха френските власти. Около 20 на сто от полетите до и от аерогара "Орли" (Orly) край Париж са отменени.

Много учители също стачкуваха в някои части на Франция, включително в Париж, докато в някои други региони имаше училищна ваканция.

Френският президент Еманюел Макрон се придържа към плана си да продължи с промените, въпреки че проучванията на общественото мнение показват нарастваща опозиция.

По данни на властите през миналата седмица са демонстрирали около 1,27 млн. души. Това е повече от първия голям ден на протести на 19 януари. За събота бяха планирани още демонстрации, свикани от осемте основни профсъюза във Франция.

Парламентарните дебати по темата започнаха с много спорове. Депутатите от опозицията - предимно от лявата коалиция Nupes, предложиха повече от 20 000 изменения.

Законопроектът предвижда редица мерки, сред които постепенно увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г. и увеличаване на минималния брой години, които човек трябва да е работил, за да получава пълна пенсия.

Очаква се дебатите в Народното събрание и Сената да продължат няколко седмици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG