Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е агент на Китай". Шефът на ТикТок опита да защити платформата пред Конгреса на САЩ


Шоу Чю говори пред американския конгрес
Шоу Чю говори пред американския конгрес

Главният изпълнителен директор на ТикТок (TikTok) Шоу Чю беше изслушан пред Конгреса на САЩ заради предполагаемите връзки на приложението с Китай и потенциалните рискове за националната сигурност.

Администрацията на президента Джо Байдън заплаши да забрани ТикТок в САЩ, освен ако китайските собственици не се съгласят да отделят своя дял от социалната платформа. Много държави вече забраниха приложението на правителствени устройства, а последно това направи Британският парламент.

TикТок, която е собственост на китайската компания ByteDance, е подложена на критики заради опасенията, че данните, които съхранява за американските потребители могат да попаднат в ръцете на китайското правителство. Платформата неведнъж е отричала това, но членовете на Конгреса от двете големи партии - републиканци и демократи, се обединиха срещу нея.

Конгресменът от Републиканската партия Кати Макморис Роджърс каза, че ТикТок "съзнателно е допуснала възможността китайската комунистическа партия да има достъп до данните на американските потребители".

Чу отрича, като отвърна, че "ByteDance не е агент на Китай или на която и да е друга държава". Той се ангажира, че няма да позволи на китайското правителство да влияе по какъвто и да е начин на ТикТок и че ще работи напълно прозрачно.

''Не вярвам, че това, което събираме като информация, е повече от другите играчи в индустрията'', каза директорът.

Чу добави, че "не е видял доказателства, че китайското правителство има достъп до тези данни; те никога не са ни питали, ние не сме ги предоставяли".

Когато го попитаха за използването на потребителски данни от TикТок, той каза: „С цялото ми уважение, американските компании нямат голям опит с данни … Просто погледнете Facebook и Cambridge Analytica.“

Събирането на лична информация на потребителите на Facebook от британска политическа консултантска компания предизвика шум, когато се появи през 2018 г.

Чу разказа за Project Texas – опит за преместване на всички данни на американци на местни сървъри под наблюдението на американската фирма Oracle. Той каза, че компанията ще изтрие всички потребителски данни, архивирани на сървъри извън САЩ.

От компанията отбелязват, че собствеността не е изцяло концентрирана в Китай. 60% е собственост на глобални инвеститори, 20% - на служители, и 20% - на китайския основател. Освен това се управлява от сингапурец, базиран в Сингапур. Вашингтон обаче има притеснения, че заради законите на Китай, които изискват хората и организациите да помагат на държавното разузнаване.

По време на изслушването беше засегната и темата за въздействието на TикТок върху децата.

"Изследванията установиха, че алгоритмите на TикTok препоръчват на тийнейджърите видеоклипове, които създават и засилват чувството на емоционално страдание, включително клипове, насърчаващи самоубийство, самонараняване и хранителни разстройства", каза Франк Палоун от демократите.

Чу беше попитан от член на Конгреса и вярно ли е, че не позволява на собствените си деца да използват приложението. Той отговори, че децата му нямат профили, защото живеят в Сингапур, където платформата няма версия за лица под 13 г.

Междувременно беше съобщено, че британският парламент ще блокира ТикТок на всички устройства в мрежата си, след като такава забрана вече беше въведена за правителствените устройства.

"Киберсигурността е основен приоритет за парламента", коментира негов говорител.

САЩ, Канада, Белгия и Европейската комисия вече забраниха приложението на техните официални устройства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG