Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отново призраци". Depeche Mode, които продължават с "Помни, че си смъртен"


Мартин Гор и Дейв Геън от Depeche Mode преди пресконференция в Берлин, 4 октомври, 2022 г.
Мартин Гор и Дейв Геън от Depeche Mode преди пресконференция в Берлин, 4 октомври, 2022 г.

Тяхната музика се усеща като електричество. Имат 15 студийни албума, 7 лайв албума, 10 албума с компилации и 15 видео албума. Носители са на над 15 музикални отличия, имат продадени над 100 милиона записа по целия свят. Те са Depeche Mode и днес е техният ден. Излезе новият им албум „Memento Mori”.

Тяхната музика не се слуша, тя се усеща като електричество. За някои хора те са боговете на ню-уейва или на синтпопа, за други са групата, на чиито концерти биха отишли, независимо колко граници трябва да преминат.

Tе са просто Depeche Mode. А днес е техният ден, в който излиза петнадесетият им студиен албум „Memento Mori”. На 23 март от Сакраменто, САЩ, стартира и новото им световно турне. Албумът съдържа 12 парчета, като досега на публиката бяха познати само две от тях - "Ghosts Again" ("Отново призраци") и "My Cosmos Is Mine" ("Моят космос е мой"), които бяха издадени съответно през февруари и март тази година.

2022 беше тежка за групата, която загуби много важна част от себе си – кийбордистът Анди Флечър почина на 60-годишна възраст на 26 май. Въпреки загубата, Дейв Геън и Мартин Гор са готови да продължат напред.

Depeche Mode имат вече 15 студийни албума, 7 лайв албума, 10 албума с компилации и 15 видео албума. Носители са на над 15 музикални отличия, имат продадени над 100 милиона записа по целия свят. Дейв и компания печелят повече от 55 милиона долара за периода юни 2017-юни 2018, което ги превръща в едни от най-печелившите музиканти.

Безспорен успех за момчета, които започват пътя си в музиката от британския град Базилтън през 1979-1980 година. Винс Кларк, Андрю Флечър и Мартин Гор са съученици в училището Nicholas Comprehensive. Те създават групата Composition Of Sound. Причината Винс Кларк да покани Мартин Гор да стане част от бандата е „чисто техническа“. Просто по онова време Мартин притежава ценна техника – синтезатор Yamaha CS5.

Дейв Геън по време на концерт на Depeche mode в Чикаго, 1 юни 2018 г.
Дейв Геън по време на концерт на Depeche mode в Чикаго, 1 юни 2018 г.

През 1980 към бандата се присъединява и Дейв Геън. По това време Дейв учи в South Essex College и е доста запален по модните списания. Именно негова е идеята групата да се прекръсти на Depeche Mode – по името на френско модно списание. В превод от френски името на групата означава не точно „бърза мода“, както често се твърди, а е по-близо до „модни новини“.

След като правят първия си демо запис, момчетата и най-вече Дейв Геън, започват да обикалят по звукозаписни студиа, за да го предлагат лично. По-късно Геън разказва, че е настоявал от звукозаписните компании да преслушат записа пред него. В повечето случаи, като всяка непозната група, Depeche Mode получават категорични откази. По това време останалите от бандата имат други професии. Мартин работи в банка. Андрю работи като застрахователен агент, а Винс като шофьор.

Depeche Mode, 2005 г.
Depeche Mode, 2005 г.

Успехът на Depeche Mode не идва с първия им сингъл „Dreaming Of Me“, който достига едва до 57-о място в британските музикални класации. Вторият им сингъл обаче, „New Life“, се изстрелва веднага с излизането си на 11-а позиция в чартовете, а „Just Can't Get Enough“ достига дори до 8-o място.

Групата издава първия си албум „Speak and Spell”, в който повечето песни са дело на Винс Кларк. Скоро след това обаче Винс решава да напусне Depeche Mode и неговата функция на автор на песни е поета до голяма степен от Мартин Гор. (Онзи със синтезатора.)

Продължават като трио, за да се превърнат в една от най-значимите музикални банди. В третия си албум „Construction Time Again“ от 1983 те значително променят стила си, който става по-мрачен и по-индъстриъл. Текстовете на песните им добиват много по-силен социален нюанс.

По това време Алън Уайлдър също става част от групата. Той участва във всички записи на Depeche Mode от "Get the Balance Right" (31 януари 1983) до "In Your Room" (10 януари 1994), а по-късно и в преиздадени записи и компилации.

След издаването на албума “People are People” през 1984 Depeche Mode стават интересни не само за музикалните фенове, но и за пресата. Следват нови албуми и световни турнета.

1989-та е годината, в която Depeche Mode откриват своя “Personal Jesus” (в превод от английски „Личен Исус (Христос)“ бел. авт.). Това е първият сингъл към албума им “Violator” от 1990. Песента има няколко известни кавър версии. Сред най-популярните са тези на Мерилин Менсън, Def Leppard и Джони Кеш.

През 2020 Depeche Mode са официално въведени в „Залата на славата на рокедндрола“ в първоначалния си състав Винс Кларк, Андрю Флечър, Дейв Геън и Мартин Гор. На официалната страница на Rock&Roll Hall of Fame по този повод пише:

„Известни със своите мрачни индъстриъл любовни песни за модерната епоха, Depeche Mode спечелиха много последователи, като разшириха звуковите и лиричните граници с нова синтезаторна технология и завладяващи изпълнения на живо.“

Тъй като през 2020 Covid-19 пандемията е все още в разгара си, Depeche Mode не могат да приемат тази награда на живо, но се включват със специално видео.

В него благодарят на останалите двама бивши членове на групата Винс Кларк и Алън Уайлдър.

В тази непринудена реч Дейв Геън казва:

„Музиката ни спаси. Иначе може би още щяхме да крадем коли, Мартин. Или много по-големи неща.“

По-малко от две години по-късно обаче, на 26 май 2022, те губят част от себе си след смъртта на Анди Флечър. Изненадващо за феновете им, скоро след това Дейв Геън и Мартин Гор обявяват, че подготвят нов албум, чието представяне ще бъде подкрепено със световно турне през 2023.

Албумът вече е факт. “Memento Mori” („Помни, че си смъртен“) е в памет на Андрю Флечър.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

XS
SM
MD
LG