Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северните страни ще обединят военновъздушните си сили


Финландски F/A-18 Hornet участва в учението Arctic Challenge, 26 май 2015 г.
Финландски F/A-18 Hornet участва в учението Arctic Challenge, 26 май 2015 г.

Швеция, Норвегия, Финландия и Дания подписаха споразумение за обединяване на военновъздушните си сили. Заедно скандинавските страни ще разполагат с 250 бойни самолета, както и системи за противовъздушна отбрана и разузнаване.

Решението е взето на фона на войната на Русия в Украйна. Северните страни ще си сътрудничат, за да се противопоставят на евентуална руска заплаха.

„Нашият общ [въздушен] флот може да се сравни с авиацията на голяма европейска държава“, каза командващият датските военновъздушни сили генерал-майор Ян Дам пред Ройтерс.

Споразумението беше подписано в петък във военната база Рамщайн в Германия. На церемонията присъства командващият военновъздушните сили на НАТО генерал Джеймс Хекър.

Северните страни са обединени от тесни политически, икономически и културни връзки. Но във военно-политическо отношение те се придържат към различни статуси. Дания е член на НАТО от 1949 г. и е една от страните основателки на военния съюз.

Доскоро Финландия и Швеция бяха неутрални. От началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна през 2022 г. двете страни кандидатстваха за присъединяване към НАТО. Норвегия също е член на алианса. За разлика от другите скандинавски страни, тя не е част от Европейския съюз, но си сътрудничи с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG