Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подковахме ги по-добре от пионерите". Пригожин обяви помилването на 5000 воювали затворници


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Създателят на руската армия от наемници "Вагнер" - бизнесменът Евгений Пригожин съобщи, че повече от пет хиляди вербувани затворници са се завърнали от войната в Украйна, всички те са били помилвани.

Преди повече от година Русия започна непровокирана агресивна война в Украйна. Малко по-късно "Вагнер" започна да наема затворници, с които попълни свои части за фронта. Самият Пригожин беше допускан в затворите, за да извърши подбора и да изведе осъдените. Някои от тях след месеци се озоваха на свобода.

Според него "едва 0,31% са извършили ново престъпление в рамките на месец" след завръщането си от зоната на бойните действия. Пригожин твърди, че този показател е 10-20 пъти по-малък от стандартния.

„Ние намалихме престъпността в Русия десетократно и подковахме бившите затворници по-добре, отколкото бяха подковани пионерите и октомврийците по съветско време“, казва Пригожин, цитиран от пресслужбата му.

Официални данни, които да потвърдят думите на основателя на "Вагнер", към момента не са публикувани, отбелязва Радио Свобода.

В началото на януари ръководителят на "Вагнер"съобщи, че първата група руски затворници - около 20 души, е изпълнила шестмесечния си договор и всички криминални досиета на тези хора вече са заличени.

В края на януари от Кремъл съобщиха, че указите на руския президент за помилване на затворници, вербувани за войната в Украйна, са засекретени, но "цялата процедура по помилване се извършва в строго съответствие с руското законодателство". От Москва не са коментирали разкритията на журналиста.

Много от затворниците не са изтърпели дори половината от присъдите си, а някои дори са помилвани много преди да излежат наказанията си за тежки престъпления като убийства. Като бизнесмена Александър Тютин, осъден на 23 г. затвор за поръчителството на убийството на цяло семейство, който е помилван след едва 4 години в затвора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG