Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия взе Беларус за ядрен заложник, каза Киев


Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов.
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) Алексей Данилов.

Изявлението на руския президент Владимир Путин за разполагането на ядрени оръжия в Беларус е "стъпка към вътрешната дестабилизация на страната". Това написа в Туитър секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов.

„Изявлението на Путин за разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус увеличава максимално нивото на негативно възприемане и обществено отхвърляне на Русия и Путин от беларуското общество“, каза той.

Според Данилов Кремъл е взел Беларус за "ядрен заложник".

В събота Путин каза, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. По думите му беларуският лидер Александър Лукашенко "отдавна го моли" да разположи такива оръжия в страната.

Строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие трябва да приключи до 1 юли. Освен това на Беларус е дадена ракетната система „Искандер“, която може да използва тези оръжия, и самолети, които могат да носят ядрени ракети.

Според Путин решението за разполагане на ядрени оръжия в Беларус е окончателно взето, след като Великобритания обяви намерението си да даде на Украйна снаряди с обеднен уран. Такива снаряди не принадлежат към ядрените оръжия. Москва обаче реагира изключително остро на намеренията на Великобритания, като обвини Лондон в ядрена ескалация и обеща ответни мерки.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG