Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния задържа български рибарски кораби, моряците искат оставката на шефа на агенцията по рибарство


Пристанището в Констанца. Снимката е илюстративна
Пристанището в Констанца. Снимката е илюстративна

Три български риболовни кораба с общо 10 моряци бяха задържани в петък срещу събота на пристанището в румънския черноморски град Констанца. Според румънската брегова охрана те са задържани за бракониерство на калкан и акула в изключителната румънска икономическа зона на Черно море.

Междувременно моряците бяха освободени и се прибраха в България, корабите са все още задържани заради образувано наказателно производство под надзора на румънската прокуратура.

Капитаните обаче поискаха оставката на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ваня Стаматова. Обвиниха я в некомпетентност и уронване на престижа им, след като ги е нарекла "бракониери", съобщи БНТ. По думите им ресорната агенция би следвало тя да ги защити в тази ситуация. Стаматова отрече да е наричала "бракониери" и отказа да си подаде оставката.

Пред журналисти тя каза, че все още не е получила официални документи за задържането на корабите. "Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари", каза тя.

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът", каза Стаматова.

Българските рибари казват, че спазват разпоредбите на Европейската комисия за риболов и че ловят само в общите европейски морски зони. Добавят, че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им ако такава е издадена от румънските власти, би следвало тя да важи само за румънските риболовни кораби.

Рибарите казват, че преди няколко месеца е имало конфликтни ситуации между български риболовни кораби и катерите на "Гранична полиция" в Румъния. С "агресивни маневри" те са избутвали българските кораби, за да се върнат в българската зона.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния.

Българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти. Това каза заместник-министърът на земеделието Георги Събев, цитиран от БТА.

Според вицепрезидента Илияна Йотова "става въпрос по-скоро за заплахи". "Много е важно да се види каква точно е претенцията на румънската държава и според мен трябва да бъдат доста амбициозни усилията на българските дипломати в това отношение", каза Йотова пред медиите.

Тя припомни подобен случай отпреди близо десет години. По думите й тогава процедурата по освобождаването на българския плавателния съд е продължила дълго.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG