Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови масови протести в Израел. Нетаняху може да замрази съдебната реформа


Протестът срещу съдебната реформа в Израел.
Протестът срещу съдебната реформа в Израел.

Израелското правителство обсъжда замразяване на предизвикалия масово недоволство план за съдебна реформа след избухналите през изминалата нощ нови гневни протести. Това съобщи в. "Джерусалем пост"(БТА).

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Тел Авив да протестират срещу уволняването на министъра на отбраната Йоав Галант от премиера Бенямин Нетаняху. Галант беше уволнен, след като призова правителството да спре реформата, чиито основни елементи трябва да бъдат въведени през следващите няколко дни.

В Йерусалим разгневени протестиращи преодоляха пътна блокада близо до жилището на Нетаняху. Не е ясно дали 73-годишният премиер по това време е бил в дома си.

Предвид ситуацията Нетаняху е свикал спешна среща. Според "Джерусалем пост" тя е започнала снощи (неделя) и е продължила до ранните часове тази сутрин.

Освен министърът на правосъдието Ярив Левин и крайнодесният министър на финансите Бецалел Смотрич в срещата, състояла се в канцеларията на премиера, са участвали министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер и министърът на образованието Йоав Киш.

Вестникът се позовава на източници от дясната консервативна партия "Ликуд" на Нетаняху, според които Дермер и Киш са посъветвали премиера да спре законодателството, докато Левин е настоявал кабинетът да се придържа към плановете, заплашвайки с оставка.

Министърът на отбраната Галант призова за диалог с противниците на съдебната реформа. Промените ще позволят на парламента да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство. Реформата предвижда също политиците да получат по-голямо влияние при назначаването на съдиите.

Галант заяви, че националната сигурност е застрашена от отказа на резервистите да се явят на служба в знак на протест срещу реформите. Той е най-високопоставеният член на правителството, критикувал плана за отслабване на съдебната власт досега. Най-малко още двама представители на партия "Ликуд" са подкрепили искането на Галант, но други членове на коалицията реагираха гневно и призоваха за неговото уволнение, съобщиха вчера израелските медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG