Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата обвини Красимир Каменов-Къро за подбудител на убийство на бивш полицай


Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на Красимир Каменов - Къро за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов. За това съобщиха от държавното обвинение.

Новината идва няколко дни след пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, по време на която Каменов беше споменат като участник в схема за търговия с влияние. От прокуратурата нарекоха това "заговор" за сваляне от поста на полицейски началници и на самия Гешев. До момента няма повдигнато такова обвинение.

Сега Каменов е обявен за издирване. Той ще бъде арестуван за 72 часа, в случай че бъде задържан.

Според информация на Би Ти Ви Каменов от години насам живее в Република Южна Африка. Името му се свързва с множество бизнеси в България, сред които зеленчуковата борса "Къра" и дружество за паркинги в София, както и с концесии на плажове.

Каменов е познат от времето на силовата групировка ВИС-2. Бизнесменът се асоциира и с името на разследвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис - Таки.

Преди да привлече Каменов под наказателна отговорност, прокуратурата пусна записи, в които различни хора обсъждат свалянето на Гешев, плащането на 400 000 лв. за смяна на полицейски началници, както и евентуалното санкциониране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по глобалния закон "Магнитски", "ако не свалят Гешев".

От държавното обвинение намекнаха, че основният участник във въпросните записи е именно криминално проявеният Красимир Каменов – Къро, но не представиха никакви други конкретни доказателства за евентуалното му участие в огласената схема за търговия с влияние.

Обвинението на Каменов идва една година след убийството на Любомир Иванов в столичния квартал "Лозенец". На 25 март 2022 г. 50-годишният бивш полицай беше застрелян до блока си от колоездач.

Няколко седмици по-късно прокуратурата повдигна обвинения на Кристиан Илиев и Боян Табаков за извършване и съучастие в престъплението.

Преди смъртта си Иванов е бил подозиран в трафик на нелегални цигари, поради което е бил издирван от Интерпол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG