Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нетаняху отлага съдебната реформа след масови протести


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху присъства на заседание на Кнесета, парламента на Израел, на фона на демонстрации, Ерусалим, 27 март 2023 г.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху присъства на заседание на Кнесета, парламента на Израел, на фона на демонстрации, Ерусалим, 27 март 2023 г.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху спря късно в понеделник изпълнението на подписания от него план за преразглеждане на съдебната система в Израел, съобщи Ройтерс.

Това стана след ден на безредици в цялата страна, по време на които работниците се включиха в обща стачка срещу предложението, а стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците.

Плановете на националистическата религиозна управляваща коалиция бяха да предаде контрола върху съдебните назначения на изпълнителната власт, като същевременно даде на парламента правото да отменя решенията на Върховния съд. Това доведе до една от най-големите вътрешни кризи в историята на Израел.

Нетаняху спря плановете, докато парламентът се върне след почивката за празника Пасха и Деня на независимостта следващия месец. "Израелското общество се намира в опасен сблъсък. Намираме се в разгара на криза, която застрашава основното единство между нас", каза той в телевизионно обръщение в най-гледаното време.

Докато той правеше обръщението, в Йерусалим и Тел Авив се бяха събрали огромни тълпи, включително и голяма контрадемонстрация на десни поддръжници на реформата. Присъствието им предизвика опасения за възможно насилие между двете страни. Вечерта премина без съобщения за сериозни прояви на насилие.

Премиерът и неговите поддръжници твърдят, че плановете ще осигурят подходящ баланс между избраното правителство и съдебната власт и няма да застрашат индивидуалните права и правата на малцинствата. Спроед критиците му реформата ще унищожи механизмите за контрол и баланс, защитаващи израелската демокрация.

В продължение на месеци стотици хиляди демонстранти излизаха по улиците на Тел Авив, Йерусалим и други градове. Решението за спиране на реформата доведе до извънредни събития този уикенд, когато министърът на отбраната Йоав Галант беше уволнен, след като предупреди, че разделението, предизвикано от плановете на правителството, е засегнало армията и застрашава националната сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG