Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минск обясни решението си да позволи руски ядрени оръжия в страната с "намеса" от ЕС и САЩ


Руският президент Владимир Путин (вдясно) се среща с беларуския лидер Александър Лукашенко край Москва, 17 февруари.
Руският президент Владимир Путин (вдясно) се среща с беларуския лидер Александър Лукашенко край Москва, 17 февруари.

Беларус твърди, че е била "принудена" да се съгласи да разположи руски тактически ядрени оръжия на своя територия в отговор на "безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск" от страна на Запада.

Това става ясно от изявление, публикувано в понеделник на уебсайта на беларуското външно министерство. Новината идва, след като преди дни руският президент Владимир Путин каза, че е постигнал споразумение с авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.

Лукашенко беше международно изолиран, след като обяви победа на президентските избори през август 2020 г. Според опозицията и Запада резултатите от вота са били фалшифицирани. Последвалите тежки репресии срещу инакомислещите доведоха до това Европейският съюз (ЕС), Великобритания, САЩ и много други западни държави да наложат санкции на Минск и на по-голямата част от режима на Лукашенко.

На фона на това Лукашенко потърси подкрепа от Русия. По-късно през 2022 г. Минск позволи на Москва да използва Беларус като плацдарм за започване на пълномащабната си инвазия в Украйна.

В изявлението си от понеделник Минск обвинява САЩ, Великобритания и ЕС в "пряка и явна намеса във вътрешните работи на независима държава, целяща да провали геополитическия курс и да промени вътрешния политически ред на Беларус". Министерството на външните работи казва още, че "Беларус трябва да предприеме ответни действия за укрепване на собствената си сигурност и отбранителни способности".

Когато преди дни Путин каза, че ще разположи свои тактически ядрени оръжия в Беларус, той добави, че Москва изгражда складова база там и че няма да предаде контрола върху оръжията на властите в Минск.

Министерството на външните работи на Беларус каза още, че този ход се вписва "плътно в съответствие с международното право" и не противоречи на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО).

Западни лидери осъдиха решението. На 26 март Жозеп Борел, ръководител на външната политика на ЕС, нарече този ход "безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност" и предупреди, че Минск е изправен пред възможни допълнителни санкции, ако приеме оръжията. НАТО каза, че "следи отблизо ситуацията" и обвини Москва, че "последователно" нарушава ангажиментите си за контрол на въоръженията, включително неотдавнашното прекратяване на действието на договора Нов СТАРТ."

Белият дом също съобщи, че следи ситуацията, въпреки че не вижда непосредствена причина да коригира ядреното си позициониране, нито признаци, че Русия се готви да използва такива оръжия.

ДНЯО е исторически пакт, който има за цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия и оръжейни технологии. Той е подписан от повече от 190 държави и влиза в сила през 1970 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG