Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новата украинска посланичка в София встъпи в длъжност


Новата украинска посланичка Олеся Илашчук и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев
Новата украинска посланичка Олеся Илашчук и заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев

Новата посланичка на Украйна в България Олеся Илашчук встъпи в длъжност. Това стана ясно от съобщения на сайта на Външното министерство и на Фейсбук страницата на украинското посолство.

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е приел във вторник копия на акредитивните писма на новите посланици на Украйна и Грузия - Илашчук и Отар Бердзенишвили.

Според съобщението на българското министерство по време на разговора е била препотвърдена "твърдата и последователна подкрепа на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия". Посланик Илашчук е благодарила за оказаната от България подкрепа и е казала, че тя е високо оценена от украинския народ.

"Получени са уверения относно подкрепата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, европейската интеграция и евроатлантическите амбиции, както и предоставянето на необходимата помощ на украинската страна в борбата с агресора и възстановяването на държавата", написа украинското посолство във Фейсбук.

Новината идва, след като през декември украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за освобождаването на Виталий Москаленко от поста извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и назначи на негово място Илашчук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG