Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Насилствен и планиран глад". Франция призна Гладомора в Украйна за геноцид


Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена пред паметника на жертвите на Гладомора в Киев през ноември 2022 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена пред паметника на жертвите на Гладомора в Киев през ноември 2022 г.

Френският парламент призна Гладомора в Украйна през 30-те години на миналия век за геноцид, съобщиха световните агенции във вторник.

Големият глад през 1932-1933 г., наричан Гладомор, обхваща т.нар. зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали над 8 милиона души, от които най-много - близо 4 милиона - в Украйна, 2 милиона - в Казахстан и Киргизстан и около 2,5 милиона в Русия.

Решението, прието от френските депутати, признава "геноцидния характер на насилствения и планиран глад от съветските власти срещу украинското население през 1932 и 1933 г.". Френският парламент осъжда тези действия и "потвърждава подкрепата си за украинския народ в стремежа му да бъдат признати масовите престъпления, извършени срещу него от съветския режим".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението и благодари на френските депутати.

"Тоталитарният режим на Кремъл, минал или настоящ, не можа да унищожи и никога няма да унищожи истината и справедливостта", написа Зеленски в Туитър.

"С това историческо гласуване [френският парламент] даде да се разбере, че подобни престъпления никога няма да бъдат забравени и никога не трябва да се повтарят", написа и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър, който също благодари на Франция за решението.

Украйна смята Гладомора за умишлен акт на геноцид от режима на Йосиф Сталин с намерението да унищожи селячеството. Гладът настъпва през 1932-33 г., когато полицията на Сталин принуждава селяните в Украйна да се присъединят към колективните стопанства, като реквизира тяхното зърно и други хранителни продукти.

Москва отдавна отрича в събитията тогава да е имало умисъл.

През февруари българският парламент обяви Гладомора в Украйна за геноцид с мнозинство от 134 гласа "за", 25 "против" и нито един "въздържал се". Решението беше взето по предложения на "Демократична България" и ГЕРБ и предвижда всяка последна събота на ноември да бъде обявена за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора.

Срещу обявяването на Гладомора за геноцид тогава се обявиха парламентарните групи на "Възраждане" и БСП

На 15 декември Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. Нито един от петимата български социалисти в ЕП - Сергей Станишев, Иво Христов, Eлена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, не участва в гласуването тогава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG