Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкрепа на тези мощни компании". Правителството намали с 40% една от таксите за телекомите


Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев
Министърът на транспорта и съобщенията Христо Алексиев

Служебният кабинет намали с 40% една от еднократните такси, които мобилните оператори заплащат на Комисията за регулиране на съобщенията. Това става ясно от решение на Министерския съвет в сряда.

Става въпрос за еднократните такси, които телекомите трябва да заплатят, за да получат разрешение за обхват 700 MHz и 800 MHz. До този момент този спектър не е бил използван за граждански нужди.

От проекта, публикуван в портала за обществени консултации, се вижда, че преди единичната цена на MHz в тези обхвати е била 120 000 лв. С промените от сряда тя правителството я намалява на 72 000 лв.

По думите на министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев целта на тези промени е да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра. Те са свързани и с "необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите", както и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, се казва в съобщение до медиите.

По-рано през февруари омбудсманът Диана Ковачева остро разкритикува идеята за намаляване на таксите за мобилните оператори. Тя посочи, че това ще представлява поредна държавна подкрепа за телекомите, след като през цялата 2022 г. те получаваха помощ под формата на компенсации за цените на тока. Компенсациите продължават и през 2023 г., като в същото време мобилните оператори индексираха тарифите си.

"На практика държавата оказва финансова подкрепа на тези мощни компании за изпълнение на задълженията им", каза тогава Ковачева.

През януари трите оператора - "Виваком", "Йетел България" и "А1 България" съобщиха, че ще индексират цените си вследствие на инфлацията. Тогава Комисията за регулиране на съобщенията излезе със становище, че това не противоречи на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG