Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Изкуството трябва да отстъпи пред морала". София чака проруска пианистка, а по света отменят концертите ѝ


Валентина Лисица
Валентина Лисица

Артисти, подкрепящи войната на Русия в Украйна, обикновено не са добре дошли в Европа и Северна Америка. В България е различно - докато световни сцени отменят концерти на пианистката Валентина Лисица - заради прокремълските ѝ позиции, тя готви 2 концерта в Софийската филхармония. Ще има ли реакция?

Докато сцени от Торонто до Венеция отменят концертите ѝ, пианистката Валентина Лисица се подготвя да излезе на сцената на Софийската филхармония два пъти през април.

Родената в Киев музикантка е световно известна, но въпреки майсторството си, не е добре дошла на сцени в Европа и Северна Америка, защото публично подкрепя инвазията на Русия в Украйна. Дори се появява на снимки в окупирания и разрушен от руснаците Мариупол през 2022 г. Прокремълските ѝ позиции са още от 2014 г., когато Москва незаконно анексира Крим. Малко след това започва и отмяната на нейни изяви.

Новината, че Лисица ще е солистът в концертите в София, посветени на 150 години от рождението на композитора Сергей Рахманинов, е още от декември 2022 г. Досега публични реакции няма, но проф. Амелия Личева преди два дни се обърна чрез Фейсбук към служебния министър на културата Найден Тодоров с думите: "Министър Тодоров, да я каните преди години беше възможно, днес не е! Спешно трябва да бъде отменена предстоящата ѝ изява, срамно е!"

Не е ясно откога датира поканата към Лисица да свири в София - отпреди непровокираната военна инвазия на Русия в Украйна, започнала преди повече от година, или след това.

Свободна Европа отправи въпроси към Министерството на културата и към Софийската филхармония по темата с планираните концерти, но до публикуването на текста отговори няма.

Найден Тодоров освен служебен министър е и директор на Софийската филхармония от 2017 г. Лисица свири за първи път пред българска публика през октомври 2021 г. - под диригентската палка на Тодоров.

Пред Свободна Европа проф. Личева каза, че "тезата, че трябва да съдим за твореца по изкуството, а не по личността му, е принципно важна, но невинаги работеща". По думите ѝ Валентина Лисица е качествен творец, но, избирайки да застане на страната на агресора и диктатора, "тя се превръща в обект на друг тип оценки".

Срамно и неморално е"
Проф. Амелия Личева

"За мен е срамно не просто да се отиде на неин концерт, но и изобщо да бъде канена на гастрол. Срамно и неморално е", добави проф. Личева. Според нея в ситуация на война всичко резонира по друг начин и е нужна повишена взискателност както към позицията на творците, така и към решенията на институциите: "Заради тяхната решаваща символика в такъв момент изкуството трябва да отстъпи пред морала".

Коя всъщност е поканената в България защитничка на войната в Украйна и действията на Кремъл и къде не успя да свири заради това?

Коя е Валентина Лисица

Валентина Лисица е родена в Киев през 1973 г. и започва да свири още на тригодишна възраст. Баща ѝ е украинец, а майка ѝ е с руски и полски произход, като в семейството се говори руски. Завършва консерваторията в украинската столица, а по-късно през 1991 г. се премества в САЩ заедно с пианиста Алексей Кузнецов, за когото се омъжва.

Алексей Цветков, поет и публицист, базиран в Ню Йорк, пише в свой материал за руската служба на Радио Свобода, че в началото на кариерата на Лисица талантът не ѝ гарантира автоматичен успех. Затова тя решава да подходи нетрадиционно за един класически музикант по това време, като публикува свои записи в Ютюб и бързо печели популярност. Броят на гледанията на клиповете ѝ достига 50 милиона.

Това постепенно ѝ отваря път към редица престижни сцени по света, включително прословутата Карнеги хол и Ейвъри Фишър хол в Ню Йорк, както и в Амстердам и Виена. Сред композиторите, чиито произведения изпълнява най-често, са Рахманинов, Шостакович и Бетовен.

Кога започват разногласията

Критиките срещу Лисица започват след 2014 г. Тогава Русия извършва незаконна анексия на украинския полуостров Крим, а пианистката започва да публикува в Туитър свои изказвания против тогавашното украинско правителство и обидни коментари за украинския народ.

"Тук не се обсъжда дори най-малка нотка на добър вкус", пише Цветков и цитира нейни изказвания, които включват думи като "укропитек" и "кучешки изпражнения" по отношение на украинците. Лисица е обвинявана, че има и расистки публикации, една от които е снимка на учители от Одеса в национални носии, поставена до снимка на африканци, танцуващи ритуален танц със съответното облекло - "жест, който явно не е предназначен да ласкае нито украинци, нито африканци", пише още Цветков.

Лисица публикува от профил, който по това време носи прякора "Недоукраинка" (#NedoUkraïnka), като днес не се появява профил с това име в социалната мрежа. Музикантката казва по-късно във Фейсбук, че избира това име във връзка със спорно изказване на бившия украински премиер Арсений Яценюк за „непълноценни хора“ ("subhumans" според английския превод на самата Лисица). С този израз по нейни думи той визира рускоезичните жители в Източна и Южна Украйна.

Тя често отправя и обвинения в нацизъм към властите в Киев - едно от основите и необосновани твърдения, с които Москва опита да оправдае нахлуването си в Украйна преди повече от година.

В своя публикация във Фейсбук от 2015 г. Лисица определя изявленията си в Туитър като сатира. "Ако желаете, моля, отделете време и прочетете моите туитове. Може да намерите някои от тях за обидни - може би. Сатирата и хиперболата са най-добрите литературни инструменти за борба с лъжите", пише тя.

Пред Ню Йорк Таймс Лисица казва, че използването на вулгарни илюстрации в Туитър е частично вдъхновено от френската сатира. По нейни думи един от туитовете, срещу които е имало повече възражения, е карикатура, която тя е адаптирала от френското сатирично издание Шарли Ебдо. С карикатурата тя казва, че илюстрира "идеята, че западните медии се хранят с лъжи за руското участие в Украйна, скалъпени от украинското разузнаване и Централното разузнавателно управление".

Цветков пише, че сравнението с Шарли Ебдо е неуместно, тъй като става дума за търговско предприятие, което съществува със собствени приходи и има право самостоятелно да определя редакционната политика. "Свободата ни е гарантирана единствено за наша сметка и никой не е длъжен да плаща за нея - нито държавата, нито дори частна компания, какъвто по думите на публициста е Симфоничният оркестър на Торонто, отказал неин концерт.

По-късно, на 9 май 2022 г., в Туитър се появиха снимки и видеоклипове, на които се вижда как Лисица свири в разрушения от войната украински град Мариупол, който Москва обяви за превзет от руските сили.

Датата е символична - на нея Русия празнува т.нар. Ден на победата над хитлеристка Германия, а миналата година Кремъл искаше да проведе парад в окупирания и разрушен украински град.

Кой отказа нейни концерти

През 2015 г. Филхармонията в Торонто, Канада, отменя концерт на Лисица с аргумента, че позициите ѝ насърчават

омраза срещу етнически и социални групи, включително африканци, хора с увреждания и оцелели от Холокоста. Тогава Лисица критикува остро решението на симфоничния оркестър.

След информацията за изпълнението на Лисица в Мариупол през 2022 г. редица унгарски медии съобщиха, че неин концерт в Будапеща е бил отменен. "Театър Маргарет изразява дълбоката си съпричастност за ужасите на войната в Украйна", се казва в съобщение на театъра, цитирано от медията 444.hu.

Музиката и културата трябва да обединяват народите, а не да ги разделят.

По-късно в края на 2022 г. италианската информационна агенция "Анса" съобщи, че планираният концерт на Лисица в легендарната опера Ла Фениче във Венеция е отменен от организаторите, след като в страната са се появили новини за нейните позиции. „Музиката и културата трябва да обединяват народите, а не да ги разделят“, каза тогава президентът на венецианската музикална асоциация Музикамера Соня Финци пред агенцията.

Какви са аргументите

Лисица пише във Фейсбук, че целта на нейните публикации в Туитър е "да се чуе другата страна на историята, тази, която никога не виждате в основните медии – тежкото положение на моя народ, добрите и лошите неща, които се случват в Украйна“.

Според някои нейни колеги в музикалния бранш публикациите могат да имат по-тежки последици. След отказа на Филхармонията в Торонто през 2015 г. украинската служба на Би Би Си се допитва до украински музиканти и музикални експерти в Канада, които да коментират случая.

"Разпалването на етническа омраза е забранено в Канада. Агресивните послания, които Валентина Лисица разпространява в социалните мрежи, просто спадат към тази категория... Ако човек заема такава позиция и пише такива неща, които са наситени с омраза, тогава трябва да носи отговорност пред обществото“, казва Олег Лисюк, председател на Украинския съюз на канадските художници.

Алексей Цветков пише още, че "правото на свобода на словото не предполага нечие задължение да се вслушва в тази дума". "Всяка свобода на словото, дори и в най-либералната ѝ интерпретация, има естествени граници", добавя той.

Лисица е изразявала подкрепа и за друга руска музикантка, подкрепяща Кремъл - оперната певица Анна Нетребко, която през декември 2014 г. беше остро критикувана на Запад след решението си да даде значителна сума на подкрепяните от Кремъл сепаратисти в украинския регион Донецк.

През март 2022 г. Нетребко каза, че се дистанцира от политиката на Кремъл. По-рано бяха отменени нейни изпълнения с Баварската държавна опера в Мюнхен, Германия и Метрополитън опера.

XS
SM
MD
LG