Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заставаме заедно с Украйна". Принц Чарлз говори на немски при първото си посещение в Германия


Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке посрещнаха Чарлз III и кралицата консорт Камила
Президентът Франк-Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке посрещнаха Чарлз III и кралицата консорт Камила

По време на първото си държавно посещение в качеството си на монарх - в Германия, крал Чарлз III каза, че с Обединеното кралство "са заедно" с Украйна в "защита на свободата и суверенитета".

Той отдаде дължимото и на "изключителното гостоприемство" на Германия към украинските бежанци, предаде Би Би Си.

Тридневната обиколка на 74-годишния крал с неговата съпруга - кралицата консорт Камила, идва, след като планираното посещение във Франция беше отменено заради размириците в няколко града срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон.

Вместо това Германия, която трябваше да бъде втората спирка от пътуването, стана мястото на първата чуждестранна визита на крал Чарлз в рамките на неговото управление - и първата на британски монарх след държавното посещение на покойната кралица Елизабет II там през 2015 г.

В президентския дворец "Белвю" в сряда, на тържествена вечеря, организирана в негова чест от германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер, кралят каза, че ще направи всичко по силите си, за да "укрепи връзките между нас".

Речта, която произнесе отчасти на немски език, пред високопоставени гости от двете страни, сред които и бившият лидер Ангела Меркел, предизвика много смях и аплодисменти.

Той спомена британски комедиен скеч, наречен "Вечеря за един". В него възрастна аристократка вечеря сама, докато сервитьорът ѝ се напива все повече, докато консумира алкохола, налят за липсващите гости.

Напълно сериозно обаче Чарлз III похвали "щедростта на духа на германския народ" за това, че е приел повече от един милион украински бежанци, разселени в резултат на продължаващия конфликт с Русия.

"Заставаме рамо до рамо в защитата и утвърждаването на общите ни демократични ценности", каза той. - "Това се олицетворява толкова ясно днес, когато заставаме заедно с Украйна в защита на свободата и суверенитета в лицето на непровокирана агресия."

Кралят спомена и покойната си майка, като благодари на германския народ за посланията на "подкрепа и обич", изпратени при смъртта ѝ миналата година.

"През всичките тези години и по толкова много начини бях поразен от топлотата на приятелството между нашите народи и от жизнеността на нашето партньорство в безброй области", каза Чарлз III, който който е посещавал Германия около 40 пъти преди да седне на трона.

"Г-н Президент, това беше приятелство, което имаше голямо значение за моята майка, покойната кралица, която се грижеше дълбоко за връзката между нашите две страни", обърна се той към Щайнмайер.

Кралят и президентът вдигнаха тост в края на изказванията си, като президентът показа и снимка на Чарлз като дете с покойния му баща - херцога на Единбург.

Кралят беше посрещнат с държавни почести от президента на Германия
Кралят беше посрещнат с държавни почести от президента на Германия

Германският президент също отбеляза колко силни са двустранните връзки с Великобритания.

Британското правителство се надява, че посещението на краля ще укрепи отношенията между двете страни след решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, което Щайнмайер определи като "тъжен ден" в своята реч.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG