Връзки за достъпност

Извънредни новини

Визитата на крал Чарлз във Франция се отменя заради eскалацията на протестите срещу пенсионната реформа


Чарлз III трябваше да отиде във Франция със съпругата си Камила
Чарлз III трябваше да отиде във Франция със съпругата си Камила

Елисейският дворец съобщи, че първото държавно посещение на Чарлз III като крал се отлага, тъй като Франция е изправена пред ескалиращи масови протести срещу пенсионната реформа на правителството на Еманюел Макрон.

Пътуването на британския монарх и съпругата му Камила до Париж и Бордо трябваше да започне в неделя, но в четвъртък и в двата града се разиграха едни от най-тежките прояви на насилие от началото на демонстрациите през януари. Стигна се до сблъсъци, използване на сълзотворен газ, над 120 полицаи бяха ранени, а над 80 души задържани в различни градове.

По данни на вътрешния министър Жералд Дарманин в Париж са запалени 903 огъня, докато отпадъците не се събират от 6 март. Входът на кметството в Бордо също беше подпален.

Първоначално официалните лица настояха, че няма заплахи за визитата на краля.

По-късно обаче Елисейският дворец излезе с изявление, в което се казва, че посещение на Чарлз е отложено "поради обявяването на нов ден за национални действия срещу пенсионната реформа" във вторник, 28 март. Точно тогава той трябваше да е в Бордо, а синдикатите насрочиха тази дата за нов масов протест в цялата страна.

Решението е "взето от френското и британското правителство след телефонен разговор между президента на Републиката и краля тази сутрин с цел да може да бъде приет Негово Величество крал Чарлз III в условия, отговарящи на нашите приятелски отношения", се казва още в комюнике от офиса на Макрон. В него се уточнява, че посещението ще бъде планирано отново "в най-подходящ срок".

От Бъкингамския дворец съобщиха, че забавянето се дължи на "ситуацията във Франция".

„Техни Величества с нетърпение очакват възможността да посетят Франция веднага щом бъдат намерени дати“, се казва в официалното изявление.

Правителството на Обединеното кралство добави, че решението е "взето със съгласието на всички страни, след като президентът на Франция поиска от британското правителство да отложи посещението".

По-късно лично Еманюел Макрон съобщи, че е предложил нова дата в началото на лятото, в зависимост от работните им графици. Според него здравият разум и приятелството са довели до отлагане на кралската визита във Франция.

"Нямаше да изглежда сериозно и щеше и да е като известна липса на здрав разум да предложим визита сега, насред протестите", заяви каза президентът.

Той осъди силно насилието, избухнало по време на демонстрациите и беше категоричен, че няма да отстъпи.

Франция трябваше да бъде първият етап от обиколката на Чарлз III и Камила в две европейски страни. Кралят и Камила трябваше да се возят по Шанз-Елизе в сърцето на Париж и бяха поканени на официална вечеря във Версай с Макрон. Кралицата консорт трябваше да открие изложба в една от основните забележителности на френската столица - музея д'Орсе. След това се очакваше да се отправят към Бордо.

Вторият етап от обиколката е Германия и визитата им там ще се състои, съобщи Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG