Връзки за достъпност

Извънредни новини

Баща на руско момиче, нарисувало антивоенна рисунка, е задържан в Минск след бягство


Алексей Москальов в съда
Алексей Москальов в съда

Руснак, успял да избяга от домашен арест, преди да бъде осъден на 2 години в наказателна колония за дискредитиране на руската армия, е задържан в Беларус. Алексей Москальов е арестуван в Русия миналата година, след като дъщеря му - шестокласничка, рисува военна рисунка.

За ареста на мъжа съобщи неговият адвокат Дмитрий Захватов, предаде Ройтерс. Предполага се, че службите за сигурност са успели да открият местонахождението на Москальов, веднага след като е включил мобилния си телефон в жилище в столицата Минск, където се е укривал. Захватов уточни, че в момента той не отговаря, съобщи Радио Свобода.

Миналата пролет дъщерята на Москальов - 12-годишната Маша, нарисувала в час по изобразително изкуство картина на жена, която стои до украинското знаме и закриля детето си от ракети, летящи от Русия. Учителката по казала за това на директора на училището, който отишъл в полицията.

Апартаментът на семейство веднага бил претърсен. Според политика Марина Литвинович силите за сигурност са иззели всички пари, които са намерили. След това мъжът е отведен за разпит, където му е нанесен побой, съобщи Current time.

Полицаите открили коментари в подкрепа на Украйна, както и карикатури на руския президент Владимир Путин в социалните мрежи на бащата, който отглежда дъщеря си сам.

Заради това на Москальов първо е съставен протокол по член от административния кодекс за дискредитиране на руската армия и му е наложена глоба от 32 000 рубли, а след това срещу него е образувано наказателно дело по същото обвинение.

Москальов е поставен под домашен арест, а дъщеря му е изпратена в рехабилитационен център за непълнолетни. В приюта мобилният телефон на момичето е отнет и не ѝ е позволено да общува с баща си, нито да бъде посещавана от правозащитници или доброволци.

На 12 март Комисията за малолетни и непълнолетни в техния град - Ефремов, Тулска област, подава иск за ограничаване на родителските права на Москальов. Същият иск е подаден и срещу майката на Маша, която не живее със семейството.

На 28 март Ефремовският районен съд осъжда Алексей Москальов на 2 години в наказателна колония с минимален режим на изтърпяване. Подсъдимият не присъства на заседанието, тъй като според говорителя на съда е избягал от домашен арест предния ден. Смята се, че бягството е станала предишната нощ.

В сряда медиите публикуваха писмо, написано от Маша Москальова от сиропиталището. В него тя казва, че обича баща си, нарича го свой герой, призовава го да не се отказва и се надява скоро да се срещне с него. Отделно момичето казва, че не иска да пише за здравето и настроението си, за да не разстрои татко си.

Случаят намери широк отзвук в Русия и извън страната, особено откакто Маша, която сега е 13-годишна, беше изпратена в дом за сираци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG