Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналист на Радио Свободна Европа е направил опит за самоубийство в затвор в Беларус


Ихар Лосик
Ихар Лосик

Беларуският журналист на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) Ихар Лосик е бил открит с "порезни рани по ръцете и врата" в затвора. Това съобщи в понеделник базираната в Минск правозащитна група "Вясна" (Пролет), позовавайки се на няколко източника.

През декември 2021 г. Лосик беше осъден на 15 години затвор по няколко обвинения, включително "организиране на масови безредици, подбуждане към социална омраза" и няколко други обвинения, които остават неясни.

Журналистът твърди, че е невинен, и нарича всички обвинения срещу него политически мотивирани.

Лосик е бил спасен, а според "Вясна" порезните рани са от опит за самоубийство. Няма яснота колко тежки са раните на Лосик и кога е станал инцидентът. Родителите му казаха пред Радио Свободна Европа, че без обяснение са спрели да получават писма от него преди повече от месец.

Според "Вясна" Лосик е бил в наказателен изолатор и е провеждал гладна стачка в поправителен лагер № 1 в град Наваполатск в североизточната част на Беларус, когато е намерен с раните.

Освен Лосик през 2021 г. дълги присъди получиха също съпругът на живеещата в изгнание беларуска опозиционна лидерка Светлана Циханоуска - Сергей Циханоуски, както и още четирима блогъри, опозиционни политици и активисти.

През януари съпругата на Лосик, Даря Лосик, е осъдена на две години затвор по обвинение в улесняване на екстремистка дейност. Обвинението е във връзка с нейно интервю за базирания в Полша телевизионен канал Белсат, който официално е обявен от Минск за екстремистка група.

Четиригодишната дъщеря на двойката - Паулина, в момента е под попечителството на родителите на Ихар Лосик. На 20 март те съобщиха пред Радио Свободна Европа, че 10 дни по-рано адвокатът на сина им не е бил допуснат да се срещне с клиента си в изправителната колония. На адвоката му е казано, че не е бил допуснат да се срещне с Лосик на 10 март, защото клиентът му не е подал предварително заявление за среща.

Бащата на Ихар Лосик - Александър Лосик, каза пред Радио Свободна Европа, че обсъжда ситуацията с адвоката, с когото планира да отиде в Наваполатск, за да се опита да види сина си и да разбере какво наистина се е случило с него.

САЩ призоваха за незабавното и безусловно освобождаване на Ихар и Даря Лосик. Президентът на Радио Свободна Европа Джейми Флай също поиска незабавното освобождаване на двойката и осъди лишаването им от свобода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG