Връзки за достъпност

Извънредни новини

Манол Пейков организира дарителска кампания за спасяване на къщата на Димитър Талев в Прилеп


Манол Пейков (вляво) пред къщата на Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония, да бъде откупена и превърната в музей. Това е целта на нова дарителска кампания, организирана от издателя и кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" Манол Пейков.

Той съобщи за инициативата си в сряда във Фейсбук. Това е поредната дарителска кампания, която Пейков започва, след като през последната година набираше средства за изпращането на медицински консумативи, дрехи, обувки и генератори за Украйна, помощи за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, покриване на разноските на Медиапул по делото, заведено срещу медията от застрахователя "Лев инс" и други.

В случая става дума за къщата, в която писателят Димитър Талев е роден през 1898 г. и прекарва първите няколко години от живота си. Именно тя е и първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от класическата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, посочи Пейков.

В момента сградата е разделена между няколко собственици, като по-голямата част от нея се продава. Пейков научава за това през септември.

"Имах плахи надежди междувременно българската държава да се намеси и да купи къщата, но се оказаха напразни", написа Пейков.

По думите му днес тя изглежда изоставена и занемарена, тъй като от повече от три години никой не живее в нея.

"Повече от очевидно е, че тя (дори в днешното си окаяно състояние) е важна и неразривна част от българската национална памет – и че ако ние, българите, възпитани и отраснали с героите на Талев, не я опазим и съхраним за поколенията, дето идват след нас, няма кой друг да го стори. Също толкова очевидно е, уви, че българската държава не прави нищо това да се случи", написа Пейков.

Затова той обяви начало на нова дарителска кампания, така че да бъдат събрани средства за купуването и ремонта на къщата. По думите му ще сa нужни между 360 000 и 400 000 лева.

Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели" със съответните ограничения за препродаване, като част от нея да се превърне в музей на Димитър Талев, а другата да се използва за писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект.

"Tова е светлина, топлина и възможност". Как помагат генераторите от България на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Иранска романтика. Как един годеж доведе до наказания
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
XS
SM
MD
LG